EUR: 317,37 Ft
CHF: 279,51 Ft
2019. január 21., hétfő
Ágnes

Belföld

Ismeri a Nőnap történetét? Koós János azt is elárulja mivel köszönti feleségét a jeles napon

Egyesek nem tartják, mondván ez csak egy szakszervezeti ünnep, ám a többség ezen a napon virágot, vagy esetleg más apró ajándékot ad hölgy ismerőseinek. Bárhogy is van, a március 8-i nemzetközi nőnap máig nem ment ki a divatból. De mi is ennek a napnak a története?

Az első március 8-hoz kötődő esemény 1857-ben történt, amikor ezen a napon emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelő textilipari nődolgozók tüntettek New York utcáin. A legalább 40 ezer nő beírta magát a történelemkönyvekbe, hiszen nekik köszönhető, hogy ma is ünnepeljük ezt a napot, ám már politikai tartalom nélkül.


A Nemzetközi Nőnapot egyébként 1914-ben tették március 8-ra a New York-i textilmunkásnők 1857-es sztrájkjának emlékére. Azt talán már kevesebben tudják, hogy 1909-ben az Amerikai Szocialista Párt február 28-ra tette a nemzeti nőnapot, amit 1913-ig ezen a napon ünnepeltek.

A nemzetközi nőnap a wikipédia szerint a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, amelyet Magyarországon 1948 óta minden évben március 8-án tartanak. A Rákosi-korszakban például a nőnap ünneplése kötelezővé vált.


A nemzetközi nőnapot az ENSZ is a világnapok közt tartja számon. A nőnap eredetileg a mai virágos, kedveskedős megemlékezéssel szemben munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt.

 A nemzetközi munkásmozgalom fejlődésével a nők emancipációjának kérdése is egyre inkább előtérbe került: 1866. szeptember 3-8 között az I. Internacionálé első kongresszusán határozatot fogadtak el a nők hivatásszerű munkavégzéséről. Ez a határozat annak az évezredes sztereotípiának kívánt véget vetni, mely szerint a nők helye kizárólag otthon van. Az 1889. július 14-én kezdődő II. Internacionálé alakuló közgyűlésén Clara Zetkin beszédében hirdette a nők jogát a munkához, az anyák és gyerekek védelmét és a nők széles körű részvételét az országos és nemzetközi eseményekben.

A II. Internacionálé VIII. kongresszusán 1910. augusztus 28-szeptember 3. között határoztak arról, hogy a nők választójogának kivívása érdekében nemzetközileg is nőnapot tartanak. A határozatot a kongresszus elfogadta, de a megemlékezés pontos dátumáról nem született döntés. 1911. március 19-én Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban tartották meg a világon először a nemzetközi nőnapot.

1917. március 8-án Oroszországban nők tüntettek kenyérért és békéért. Négy nappal később – nem közvetlenül ennek a tüntetésnek a hatására – II. Miklós cár lemondott, s polgári kormány alakult, mely szavazójogot biztosított a nőknek. Ezzel vált véglegessé a nőnap dátuma Oroszországban is.

Moszkva, 2017. március 8.
Férfiak csokrokat vásárolnak egy moszkvai virágüzletben 2017. március 7-én, a nemzetközi nőnap előestéjén. Egy március 8-án közzétett miniszterelnöki rendeletben Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő a nők érdekeit szolgáló nemzeti cselekvési stratégiát hagyott jóvá a 2017 és 2022 közötti időszakra vonatkozóan. (MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

Vajon manapság milyen és főleg hány szál virággal köszöntjük a nőket ezen a jeles napon?

– Nagyon erős kultúrája van hazánkban a nőnap megünneplésének mind a munkahelyeken, mind családi körben – mondta a Lokálnak Herner Rita. Az Újbuda Virágüzlet tulajdonosa szerint a hölgyek a munkahelyeken általában egy-egy szál tulipánt, vagy jácintot kapnak a férfi kollégáktól.

Egészen más a helyzet családi körben.

– A férfiak – általában a pénztárcájuk vastagságának megfelelően – egészen változatos módon ünneplik meg a nőket ezen a napon – fogalmazott Herner Rita. A virágüzlet tulajdonos szerint a két legnépszerűbb virág ilyenkor a tulipán és a rózsa. Vannak akik csak egy-egy szálat vásárolnak ilyenkor, de olyan is előfordult Rita elmondása szerint, hogy valaki 15 szál rózsát kért kedvesének.

– Vannak, akik nem a vágott, hanem a cserepes virágokat részesítik előnyben, például az orchideát. Ugyanakkor egyre népszerűbbek a virágdobozok is. Ennek lényege, hogy egy díszes dobozban egészen rövid szárú virágok helyezkednek el, melyek egy speciális bélésen keresztül nedvességet kapnak, így akár másfél hétig is szépek, nem száradnak el – mondta Herner Rita.

A Lokál két népszerű hírességet is megkérdezett arról, hogy milyen virágot szeret adni, illetve kapni március 8-án.

Madár Verának, mint általában a nők többségének jól esik, ha ilyenkor is meglepik egy szál virággal.

– Úgy gondolom, hogy természetesen nemcsak ilyenkor kell figyelnünk egymásra, legyen az a párunk, családtagunk, vagy éppen kollégánk, de nyilván ezen a napon is jólesik ha virágot kapok – mondta lapunknak a színésznő. Madár Vera azt is elárulta nekünk, hogy a párjától március 8-án szinte mindig vörös rózsát kap, ami a kedvence, ám szereti a finom illatú jácintot és a tulipánt is, ám mint mondta utóbbi sajnos nagyon hamar elhervad.

Madár Vera kedvence a vörös rózsa (Fotó: Máté Krisztián)

– Imádom a cserepes virágokat is, melyeket ráadásul ki tudok ültetni a kertbe – tette hozzá Madár Vera.

Koós János mindig megünnepli a nőnapot.

– Sajnos idén a lányom nem lesz itthon március 8-án, hogy felköszöntsem, de a feleségemet ezúttal is meglepem egy csokor virággal – mondta a Lokálnak az énekes.

Budapest, 2014. október 22.
Koós János tavaszi virágcsokorral készül a nőnapra
MTVA Fotó: Zih Zsolt

– Úgy gondolom ez valamilyen tavaszi virág lesz, talán tulipán, jácint, vagy nárcisz – tette hozzá Koós János, aki azt is elárulta, hogy felesége kedvenc virága a fehér rózsa.

Kapcsolódó Cikkek