EUR: 317,49 Ft
CHF: 279,94 Ft
2019. január 21., hétfő
Ágnes

Belföld

Ismét jöhet az Erzsébet-utalvány

Az Idősek Tanácsa azt javasolja a kormánynak, hogy a közelgő ünnepek előtt ismét tízezer forintos Erzsébet-utalványt kapjanak a nyugdíjasok – jelentette be Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára kedden Budapesten, a tanács ülése utáni sajtótájékoztatón.

Novák Katalin – aki az idősügyi tanács alelnöke is – közölte, azért indítványozzák az újabb utalványok kiosztását, mert szeretnék, ha minden magyar, így a nyugdíjasok is részesülhetnének a növekvő gazdasági eredményekből.
Az államtitkár arról beszélt, hogy a gazdasági teljesítmény, az export, a bérek és a foglalkoztatottság növekedése jellemzi az országot.


Fotó: Lokál

– Emelkedő pályára állt az ország gazdasága, a GDP-növekedés már kitartóan négy százalék feletti, az export pedig tavaly 8,4 százalékkal emelkedett, ami az elmúlt hat év legjobb eredménye. A munkaerőpiacon is pozitív tendenciákat látni, a munkanélküliség négy százalék alá csökkent, mindenki tud dolgozni, aki akar, és nőnek a bérek is – sorolta Novák Katalin.

Fotó: Mészáros Diána

Hozzátette: azt szeretnék, ha a gazdasági eredmények hasznát a nyugdíjasok is élveznék, ezért is kaptak tavaly kiegészítő nyugdíjemelést és nyugdíjprémiumot, valamint már két karácsony előtt tízezer forintos Erzsébet-utalványt – emelte ki az államtitkár, aki bízik benne, hogy a kormány támogatja majd a tanács javaslatát, és ismét kaphatnak utalványt a nyugdíjasok.


Fotó: Mészáros Diána

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) parlamenti államtitkára még decemberben, a nyugdíjemelések kapcsán azt mondta: a kormány az elmúlt években megteremtette a méltó, tisztességes időskor feltételeit. Az államtitkár akkori tájékoztatása alapján az idősek illetménye az emeléssel 2018-ban már 28,5 százalékkal haladja meg a 2010-es szintet, a nyugdíjak vásárlóértéke pedig mintegy 10 százalékkal múlja majd felül a nyolc évvel korábbit.

– Ezekből a számokból is látszik, hogy a kormány nemcsak megőrizni, hanem növelni is tudta a nyugdíjak értékét – hangsúlyozta Rétvári Bence, hozzátéve, az időskor biztonsága nagyobb, mint korábban.

Kapcsolódó Cikkek