EUR: 317,69 Ft
CHF: 279,73 Ft
2019. február 18., hétfő
Bernadett

PR

Ismét Oscarért szoríthatunk a hétvégén

Nemcsak a nézőszámot, hanem a nemzetközi díjakat tekintve is parádés volt az elmúlt év a magyar filmipar számára. A hazai alkotók sorra zsebelték be az elismeréseket a külföldi fesztiválokon. Ráadásul ismét magyar alkotásnak drukkolhatunk hamarosan az aranyszobrocskáért az Oscar-gálán, hiszen Enyedi Ildikó Testről és lélekről című mozija az idegen nyelvű filmek kategóriájában bejutott a legjobb öt közé.

Mundruczó Kornél a Jupiter holdjával több díjat is bezsebelt

Visszahódítani a mozinézőket a magyar filmekre és visszaszerezni a nemzetközi filmszakmai tekintélyt – ez volt a 2012-ben létrehozott Magyar Nemzeti Filmalap célkitűzése, ami, úgy tűnik, kezd valóra válni. A nézőszámrekord (közel 1,3 millió) mellett 2017-ben a hazai alkotások számos díjat zsebeltek be.


1945 című filmjével Török Ferenc a 23. Berlin-Brandenburgi Zsidó Filmfesztiválról a legjobb rendezőnek járó díjjal térhetett haza.

Mundruczó Kornél a Jupiter holdjával ott volt a cannes-i hivatalos mezőnyben, a norvég filmfesztiválon Ökumenikus Filmdíjjal tüntették ki, a párizsi L’Etrange filmfesztiválról a fődíjat hozta el, a belgiumi Ostende filmfesztiválján csillagot kapott és elismerték a film operatőre, Rév Marcell munkáját is, akit az operatőrök legnagyobb nemzetközi fesztiválján, a macedóniai Bitolában a szakma zsűri Arany Kamera 300 fődíjjal tüntetett ki. De a sornak még közel sincs vége. A grúziai Batumiban rendezett nemzetközi filmfesztiválon a Jupiter holdjában nyújtott alakításáért Merab Ninidze nyerte el a legjobb színész díját. A fantasztikus filmek legnagyobb fesztiválján, a katalóniai Sitgesben Mundruczót rendezői munkássága elismeréseként a „Time Machine” díjjal jutalmazták, majd megkapta a fesztivál fődíját és a legjobb effektekért járó trófeát is.


Mészáros Márta családtörténete, az Aurora Borealis – Északi fény lett a közönség kedvence az 53. Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon. A magyar alkotás több mint 150 vetélytársát utasította maga mögé és hozta el a közönségszavazatok alapján a legjobb külföldi filmnek járó díjat.

A 2016-ban a legjobb külföldi film kategóriában Oscar-díjjal jutalmazott Saul fia is újabb elismeréssel büszkélkedhet. Nemes Jeles László mozija tavaly elnyerte a legrangosabb brit filmes kitüntetést, a BAFTA-díjat, ugyancsak külföldi film kategóriában.

Oscart zsebelt be tavaly a 2016-ban bemutatott Mindenki. A Deák Kristóf rendezte alkotás a legjobb élő szereplős rövidfilmnek járó aranyszobrocskát hozta haza.

A legjobb öt között a Testről és lélekről

Díjak tekintetében a múlt év legnagyobb dobása vitathatatlanul Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása volt, amely négy díjat hozott el a Berlini Filmfesztiválról. A legjobb filmnek járó fődíj, az Arany Medve mellett megkapta a nemzetközi filmkritikusok szövetségének díját, valamint az ökumenikus zsűri díját és a Berliner Morgenpost újság különdíját is. Elhozta a fődíjat a sydney-i filmszemléről, Herbai Mátét a Camerimage operatőrszemle fődíjával jutalmazták, a főszereplő, Borbély Alexandra pedig a legjobb női főszereplőnek járó elismerést kapta meg az Európai Filmdíjak gáláján Berlinben.

Most izgulhatunk azonban csak igazán! Enyedi Ildikó filmjét ugyanis beválogatták az öt Oscar-díj-jelölt közé a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

A 90. díjátadó ceremóniát március 4-én rendezik a Dolby Színházban Los Angelesben, helyi idő szerint 17 órától (hazai idő szerint március 5-én éjjel kettőkor kezdődik).

Borbély Alexandra /Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon

Enyedi Ildikó XXI. századi szerelmi története valójában egy sokszor sokkolóan hétköznapi jelenetek közé csempészett mese, amelynek most a legnagyobb filmes díjátadón kőkemény drámákkal és szatírákkal kell megküzdenie a szobrocskáért. Kilóg a sorból és ezt feltétlenül jó előjelnek vehetjük.

További jó hír, hogy a legtöbbször igen jól értesült filmes szaklap, az Indiewire szerint a legnagyobb riválisnak tartott alkotások a bővebb, kilences keretből mind kiestek, nem jutottak az öt közé. Sokan a szintén számos díjjal kitüntetett Négyzetet tippelik befutónak, ám meglehet, hogy a magyar alkotás szépsége jobban megnyeri majd az Akadémiát, mint a svéd produkció tömény iróniája.

Hozzáértők szerint a mi filmünk egyetlen hátránya, hogy hiába a már eddig begyűjtött díjak, nem kapott akkora figyelmet, mint a két éve nevezett Saul fia. Míg Nemes Jeles László holokauszttörténetét, amely ugyanebben a kategóriában diadalmaskodott 2016-ban, a nagy múltú amerikai filmgyártó és -forgalmazó cég, a Sony Pictures reklámozta, a Testről és lélekrőlt az 1997-ben alapított streamszolgáltató, a Netflix karolta fel. Enyedi Ildikó filmjének nemcsak azt a hátrányt kell leküzdenie, hogy szerényebb kampány áll mögötte, de azt is, hogy az Akadémia jobban kedveli a hagyományos, mozipremieres filmforgalmazási módszert, mint azokat az alkotásokat, amelyek nem szélesvásznon érkeznek.

Ugyanakkor biztató, hogy a vágóhídon játszódó szerelmes mese, Endre (Morcsányi Géza), a visszafogott természetű gazdasági igazgató és az autisztikus tüneteket mutató új minőségellenőr, Mária (Borbély Alexandra) egymásra találásának különös története a streamszolgáltatón keresztül már 190 országban elérhető és idáig közel 100 ország vásárolta meg a forgalmazás jogait.

A legjobb külföldi film kategória jelöltjei:

1. A Fantastic Woman (Chile)
2. Testről és lélekről (Magyarország)
3. The Insult (Libanon)
4. Szeretet nélkül (Oroszország)
5. Négyzet (Svédország)

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek