2019. március 24., vasárnap
Gábor, Karina

Egyéb Pécs

Járőrautót kaptak a polgárőrök

Pécsett három városrészbe – Kertvárosba, a belvárosba és a keleti városrészbe – is jutott azokból az autókból, amelyek mostantól a polgárőröket segítik. Baranya megyében ezenkívül még 14 járőrautó könnyíti meg az önkéntesek munkavégzését.

A pécsi járművek kulcsait az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) éves közgyűlésén adta át Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Csizi Péter országgyűlési képviselő, akik hangsúlyozták: a város közbiztonsága érdekében végzett kiemelkedő munkájuk elismerése is a szolgálati kocsi.


Baranya megyében összesen 130 polgárőrszervezet működik. Szerepük pedig felértékelődött abban, hogy  fennmaradjon az a nyugalom és biztonság, ami napjainkban Magyarországot jellemzi – fejtette ki Hoppál Péter. Az államtitkár a migrációs válság miatt ellátandó határvédelmi feladatok kapcsán elmondta, hogy „nem babra megy a játék, a kulturális önazonosságunk védelméről van szó”, amiben nagy segítséget nyújtanak a polgárőrök is. Baranyában a megyei polgárőrszervezetek állami támogatása és gépjárműflottája az elmúlt hét évben megháromszorozódott, ezzel egyidejűleg harmadára esett a bűncselekmények száma.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szolgálatából kivont 2012-es évjáratú autók kitűnő állapotban vannak

Az Országos Polgárőr Szövetség tavaly több mint 9 millió szolgálati órát teljesített. 2012-től évente egymilliárd 50 millió forint állami működési támogatást kap. 2010 előtt húsz év alatt mintegy kétmilliárd forint volt az állami szervek által nyújtott összes támogatás összege.

Túrós András, az OPSZ elnöke a szervezet 2011 és 2017 közötti időszakát beszámolójában a polgárőrség aranykorának nevezte. A szervezet elnöke a technikai ellátottságra térve közölte: a kormány 570 új terepjárót, az Országos Rendőr-főkapitányság 1200 kerékpárt és 150 segédmotor-kerékpárt, valamint 32 ezer láthatósági mellényt biztosított az egyesületek részére.


 

A rendőrség évek óta a közbiztonság javulásról számol be és ebben nagy segítséget nyújtanak jelenlétükkel a polgárőrök is Pécsett 12 polgárőr egyesület van jelenleg, de még egy motoros önkéntesekből álló egység is segíti a munkát

Kapcsolódó Cikkek