2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb Szeged

„Jelenleg én vagyok a világ legjobb súlylökője”

Sporttörténelmi sikert ért el a szegedi születésű Márton Anita – aranyérmes lett a fedett pályás atlétikai világbajnokságon. Ezzel a magyar atlétika első világbajnoki aranyérmét szerezte meg.

– Az Australian Openen Babos Tímea sporttörténelmet írt a párosgyőzelmével januárban, a phjongcshangi téli olimpián a gyorskorcsolyázó fiúk a váltóval ugyancsak sporttörténelmi aranyat szereztek februárban. Márton Anita pedig a magyar atlétika első világbajnoki címét szerezte meg márciusban, ami szintén sporttörténelmi jelentőségű. Gondolom, most a fellegekben jársz.


– Hát igen, maximálisan tudom értékelni ezt a versenyt, hiszen megint sikerült mindent elérni, amit szerettem volna. Ugye úgy jöttem ide, hogy szeretném megjavítani az egyéni csúcsomat, ami a magyar fedett pályás országos csúcs, és szeretnék érmet hazavinni. Sikerült megjavítani, nem is kevéssel, az országos csúcsot, és az érem is itt van nálam. Ráadásul a legfényesebb. Nagyon boldog vagyok.

Márton Anita súlylökő aranyérmes lett a fedettpályás atlétikai világbajnokságon

– Egy sportoló mindig tudja magáról, hogy milyen formában van. Érezted, hogy ez most benne van?


– Éreztem, hogy jó formában vagyok. Ahogy korábban máshol nyilatkoztam, a szezon elején voltak technikai problémák, amelyeket nagyon nehezen sikerült kijavítani, de az edzőmmel, Eperjesi Lászlóval bíztunk benne, hogy a megfelelő időben össze fog állni a mozgás. Fizikálisan nagyon jó állapotban voltam, az alapozás is jól ment, tényleg sikerült százszázalékosan végigcsinálni a felkészülési időszakot.

– Hogyan csinálod, hogy az utolsó dobásnál még ennyi összpontosítás, ennyi erő marad, és fejben ennyire össze tudod magad szedni? Az elmúlt években volt, hogy az utolsó dobásra hagytad az eldöntendő kérdéseket. Most is akkor repült legmesszebb a golyó, ráadásul már tét nélkül.

– Többen mondják, hogy én ennek a specialistája vagyok. De ez egyáltalán nem szándékos, tényleg. Ahogy tegnap is nyilatkoztam, Spiriev Attila sportigazgató kérte tőlem december elején: jó lenne, hogyha egy kicsit megkímélném a haja dússágát, mert már nagyon nem bírja idegileg, hogy mindig az utolsó lökésre hagyom a döntést. Próbáltam ennek megfelelni, és harmadikra sikerült egy nagyon jót lökni, amivel átvettem a vezetést. Benne volt a pakliban, hogy akár a jamaicai, akár a kínai lány javíthat még, és onnantól próbáltam kockáztatni, hogy minél jobb eredményt érjek el.

– Van jelenleg a világon jobb súlylökő nálad?

– Hát ezek szerint nincs. Aki akart, tegnap megméretett, úgyhogy mivel én nyertem a fedett pályás világbajnokságot, innentől úgy gondolom, jelenleg én vagyok a világ legjobb súlylökője.

– Nekünk, szegedieknek kényes kérdés: mennyire érezheti magáénak Szeged ezt a világbajnoki címet?

– Ez tényleg elég kényes kérdés. Én mindig is azt vallottam, hogy szegedi születésű vagyok. A sors sajnos úgy hozta, hogy ezeket az eredményeket nem Szegednek hozom, hanem Békéscsabának. Nekik köszönhetem, hogy idáig eljutottam, tényleg mindenben mögöttem álltak, és állnak jelenleg is. Nem tudok eléggé hálás lenni nekik ezért.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.