2018. április 20., péntek
Tivadar

Egyéb Tapolca

Jogsértő, és megtéveszti a választókat a fideszes jelöltet lejárató Facebook-oldal

Hazugságokat, álhíreket tartalmazó Facebook-oldalakkal, hirdetésekkel kampányolnak Veszprém megyében a jobbikos jelölt mellett. Az ügyben a tapolcai helyi választási bizottság elmarasztaló határozatot hozott, kimondták, hogy az oldal készítői a bejegyzésekkel megsértették a választási törvényt.

„Ha az április 8-i választáson bizalmat kapok, akkor a körzet összes településén kicseréljük a közvilágítást” – egy valótlan tartalmú bejegyzés, a Fidesz és a KDNP logójával, és Fenyvesi Zoltán fideszes jelölt arcképével. Sem a Fidesz, sem a körzet fideszes jelöltje nem mondott ilyet, és a hirdetést nem is ők készítették. És egy másik, amelyik azt állítja, hogy a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltje kampányoltat magának a polgármesterrel, de a településvezetői feladatot 2019-ben már másoknak szánja. Az oldalt valaki a választási kampányban hozta létre, kifejezetten azért, hogy a Jobbikot dicsérje, a kormánypártokat és azok jelöltjét pedig lejárassa.


Fenyvesi Zoltán, a Fidesz jelöltje, aki bejelentést is tett a visszaélésről, a Lokálnak azt mondta: sajnos elég nagy számban ütötték fel fejüket mostanában ezek az álhírek, illetve olyan Facebook-oldalak, amelyek kifejezetten a kormánypártok és jelöltjeik lejáratásásra készültek és amelyeket a Jobbikhoz köthető szervezetek hoztak létre.

– Az engem becsmérlő, rólam hazugságokat terjesztő oldalról világosan látszik, hogy a Jobbik érdekeit szolgálja. A Jobbik képviselőjelöltjét próbálják felemelni, az ő pozitív képét mutatják. Az ő oldalait lájkolják, ugyanakkor álhíreket terjesztenek rólam – mondta Fenyvesi.


Megkerestük a helyi választási bizottságot is. Dr. Balikó Gergely, a bizottság tagja elmondta, hogy megvizsgálták a szóban forgó oldalt, és a jogsértést egyértelműen meg tudták állapítani.

A választási bizottság 4-1 arányos döntésben azt állapította meg, a közösségi portálon létrehozott oldallal, az azon szereplő valótlan tartalmakkal megtévesztik a választókat és veszélyeztetik a választás tisztaságát. Erről közleményt is kiadtak. Bírságot csak azért nem tudtak kiszabni az ügyben, mert az elkövetők köre ismeretlen.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.