2019. január 18., péntek
Piroska

Belföld

Jön a naperőművek gigásza

Minden eddiginél nagyobb, évi 20,7 gigawattóra kapacitású naperőmű épül Felsőzsolcán. A megújuló energia hasznosítása Magyarországon az évtized elején gyerekcipőben járt, de még tavaly is csupán ennek a kapacitásnak a felét tette ki a napelemekkel termelt energia az országban.

– Magyarország legnagyobb naperőművét építi meg a Magyar Villamos Művek Csoport a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolca határában — közölte Kádár Andrea Beatrix energiaügyért felelős helyettes államtitkár a beruházás alapkőletételénél. Elmondása szerint ez rendkívül fontos lépés az ország klímavédelmi céljainak elérésében, működésének köszönhetően évente 20 ezer tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása.


Tóth Lajos polgármester, Csöbör Katalin fideszes országgyűlési képviselő, Kádár Andrea Beatrix energetikáért felelős helyettes államtitkár és Zsuga János, a Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója időkapszulát helyeztek el a naperőmű alapkövében Fotó: MTI

Zsuga János, az MVM Zrt. vezérigazgatója szerint az MVM Csoport egy éven belül 110 napelemes erőművet épít az országban és piacvezető lesz a megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművek területén. Kiemelte, hogy a kilencmilliárd forintba kerülő létesítmény költségeinek 65 százalékát a társaság saját forrásból fedezi, 35 százalékát pedig uniós forrásból finanszírozza. A felsőzsolcai erőmű 8 ezer háztartást lát majd el árammal.

Molnár Ferenc projektvezető a panelek bemutatásakor azt is elmondta, hogy a naperőmű évi 20,7 gigawatttóra áram termelésére lesz képes és 44 hektáros területen épül meg, amelyen 74 ezer polikristályos napelemtábla kap helyet. Hangsúlyozta, hogy a tervezés során a legmodernebb környezetvédelmi szempontokat vették figyelembe.

Kapcsolódó Cikkek