EUR: 314,43 Ft
CHF: 278,50 Ft
2019. március 22., péntek
Beáta, Izolda, Lea

Egyéb VIII.kerület

Józsefváros kitüntette büszkeségeit

Hárman vehették át a Józsefváros Díszpolgára kitüntetést az idén: Kárpáti György, a Nemzet Sportolója címmel is elismert háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Guricsné Pásztor Erzsébet világbajnok kézilabdázó és Csányi Sándor Jászai Mari-díjas színész.

Ezerszer áldott nyolcadik kerület – a kifejezés Fejes Endre írótól, Józsefváros szerelmesétől származik, aki legtöbb történetét e városrész miliőjébe helyezte. Fejes munkássága sokat tett hozzá a nyolcadik kerület legendáriumának kialakulásához, ám nem ő volt az egyetlen: művészek, sportolók, közéleti emberek sora öregbítette hírnevét.


Józsefváros hálával gondol azokra, akik dicsőséget szereztek, szereznek neki, ezt díszpolgári címmel és más helyi alapítású díjakkal köszöni meg. Előbbit idén hárman vehették át: Kárpáti György, a Nemzet Sportolója címmel is kitüntetett háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Guricsné Pásztor Erzsébet világbajnok kézilabdázó és Csányi Sándor Jászai Mari-díjas színész.

Kocsis Máté polgármesterrel Csányi Sándor színművész, Józsefváros friss díszpolgára

– Ha egy mondatban kellene összefoglalnom azt, hogy mi a legnagyobb eredménye a közös munkánknak, akkor talán azt mondanám, hogy sok évtized után ez a kerület megtanult büszkének lenni magára. Ha végiggondoljuk, hogy milyen érzés volt régen „nyóckeresnek” lenni, és milyen érzés manapság józsefvárosinak lenni, elmondhatjuk, hogy az érzés jelentősen megváltozott. Megtanultunk büszkék lenni a városunkra – fogalmazott Kocsis Máté polgármester a március 19-i átadóünnepségen. Hozzátette: – Ha az ember kitartó, elhivatott, ha egy jó közösség tagjaként cselekszik, el tudja érni a személyes sikerét, a közösségének a sikerét és a városának a sikerét. És a város mindezt úgy tudja meghálálni, hogy példaképként tekint ezekre az emberekre, és évente egyszer kitünteti őket.


Az ünnepségen olyan kiválóságok is elnyerték a címet, akik ma már nincsenek közöttünk. Posztumusz díszpolgári címet kapott Kocsis Sándor, az Aranycsapat kiemelkedő csatára, Kovács Emil református lelkész, valamint a cikkünk elején idézett Fejes Endre, Kossuth- és József Attila-díjas író.

Kapcsolódó Cikkek