EUR: 321,71 Ft
CHF: 282,46 Ft
2018. november 15., csütörtök
Albert, Lipót

Egyéb VIII.kerület

Józsefváros kitüntette büszkeségeit

Hárman vehették át a Józsefváros Díszpolgára kitüntetést az idén: Kárpáti György, a Nemzet Sportolója címmel is elismert háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Guricsné Pásztor Erzsébet világbajnok kézilabdázó és Csányi Sándor Jászai Mari-díjas színész.

Ezerszer áldott nyolcadik kerület – a kifejezés Fejes Endre írótól, Józsefváros szerelmesétől származik, aki legtöbb történetét e városrész miliőjébe helyezte. Fejes munkássága sokat tett hozzá a nyolcadik kerület legendáriumának kialakulásához, ám nem ő volt az egyetlen: művészek, sportolók, közéleti emberek sora öregbítette hírnevét.


Józsefváros hálával gondol azokra, akik dicsőséget szereztek, szereznek neki, ezt díszpolgári címmel és más helyi alapítású díjakkal köszöni meg. Előbbit idén hárman vehették át: Kárpáti György, a Nemzet Sportolója címmel is kitüntetett háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Guricsné Pásztor Erzsébet világbajnok kézilabdázó és Csányi Sándor Jászai Mari-díjas színész.

Kocsis Máté polgármesterrel Csányi Sándor színművész, Józsefváros friss díszpolgára

– Ha egy mondatban kellene összefoglalnom azt, hogy mi a legnagyobb eredménye a közös munkánknak, akkor talán azt mondanám, hogy sok évtized után ez a kerület megtanult büszkének lenni magára. Ha végiggondoljuk, hogy milyen érzés volt régen „nyóckeresnek” lenni, és milyen érzés manapság józsefvárosinak lenni, elmondhatjuk, hogy az érzés jelentősen megváltozott. Megtanultunk büszkék lenni a városunkra – fogalmazott Kocsis Máté polgármester a március 19-i átadóünnepségen. Hozzátette: – Ha az ember kitartó, elhivatott, ha egy jó közösség tagjaként cselekszik, el tudja érni a személyes sikerét, a közösségének a sikerét és a városának a sikerét. És a város mindezt úgy tudja meghálálni, hogy példaképként tekint ezekre az emberekre, és évente egyszer kitünteti őket.


Az ünnepségen olyan kiválóságok is elnyerték a címet, akik ma már nincsenek közöttünk. Posztumusz díszpolgári címet kapott Kocsis Sándor, az Aranycsapat kiemelkedő csatára, Kovács Emil református lelkész, valamint a cikkünk elején idézett Fejes Endre, Kossuth- és József Attila-díjas író.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.