EUR: 323,05 Ft
CHF: 286,52 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb Dunaújváros

Kapcsolda a Bánkiban

Szalay Krisztina kezdeményezéséhez csatlakozva „érzékenyítő” foglalkozásokon találkozhattak a Jószolgálati Otthon lakói a Bánki Donát Szakgimnázium tanulóival.

Szalay Krisztina és párja, Cserna Antal színművészek saját érintettségük okán fejlesztették ki a Kapcsolda programot. Kislányuk, Lili születéskor fellépő oxigénhiány miatt idegrendszeri problémákkal született. Bár az orvosok kvázi lemondtak arról, hogy teljes életet élhessen, mára egészséges. A program célja, hogy a sérült gondozottak kiléphessenek a nevelő intézményük falai közül és új élményekkel gazdagodhassanak.


A Bánkiban kilencedik alkalommal rendezték meg a Kapcsoldát. Az ismeretek bővítése nem egyirányú, az egészséges diákok is betekintést nyerhetnek a gondozottak világába. Ez a tapasztalat nemcsak abban segíthet, hogy jobban megértsék, elfogadják a segítségre szoruló embereket, de lehetőséget is nyújt a diáknak átértékelni a saját körülményeit, lehetőségeit. A találkozás során olyan – az egészséges embereknek talán fel sem tűnő – problémákkal is szembesülhetnek a tanulók, mint például az iskola vagy egyes helyiségeinek megközelíthetősége. A diákok elmondták, elsőre tartottak a szituációtól, a saját reakciójuktól, hogy mit hoz ki belőlük a találkozás. Esetleg valamit rosszul csinálnak vagy kezelik a helyzetet. Ez az aggodalom azonban nagyon gyorsan el is illant, amint a kézműves-foglalkozások elkezdődtek. Ahogy a kis csoportok a beszélgetésben elmerülnek, szinte kivétel nélkül érzelmek hullámvasútját is megélik. A foglalkozásokon természetesen a gondozók is részt vesznek. Praktikusan és természetességgel beszélnek a diákoknak azokról a helyzetekről is, ami az egészséges emberekben gyakran fel sem merül. A szakember egészen más oldalról közelíti meg a gondozottak problémáját. Elmondásuk szerint a szülők legnagyobb félelme nem a hétköznapok kihívása, hanem a bizonytalan jövő miatti aggodalom, hogy „mi lesz, ha már nem leszünk”. Történetek széthulló családokról, orvosokról, akik sokszor megoldás híján maguk veszik el az utolsó reményt a elkeseredett szülőktől. Sok kisgyerek kerül be az állami rendszerű otthonokba, mert nincs megfelelő kezelési vagy elhelyezési mód.

Szerencsére a Dunaújvárosi Jószolgálati Otthon az egyik legotthonosabb és legbarátságosabb a maga nemében. Az intézményben található Ability Park a szabadban mozgást segíti elő, de büszkék a Ragyogj kékben Dunaújváros! programra is. A Kapcsolda kézműves-foglalkozásai, a gondozottak és a fiatalok közötti híd építése tökéletesen illeszkedik a Jószoli korábbi, szemléletformáló fesztiváljaként ismert nyílt napjához is.


Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.