EUR: 323,05 Ft
CHF: 286,52 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb Eger

Kápolna épül Kápolnán

Vallási, környezet- és állatvédelmi szempontból is fontos esemény helyszíne lesz március 17-én Kápolna, ahol az immár két éve működő Macskaárvaház szomszédságában egy megépíteni kívánt kápolna kereszt alakú alapkövét teszik le a település vezetői és a kisállatok gyógyulásának helyszínéül szolgáló árvaház önkéntesei, a falu lakosságával közösen.

– Ez a kápolna Szent Gertrúdnak, a macskák védőszentjének fog emléket állítani, akiről most már egyre többen tudják, hogy mennyi mindent tett a maga korában a cicákért. A kápolnát egy fitoncidtartalmú cédruserdő fogja körülvenni, amelyet az Egererdő Zrt. segítségével kívánunk a területre telepíteni, itt bárki élvezheti ennek a természetes közegnek a jótékony hatásait, különös tekintettel a tüdőbetegekre – ismertette Bóday Pál, a Macskaárvaház Alapítvány kuratóriumi elnöke.


A Macskaárvaház vezetése egyébként úgy véli, hogy a kápolna megépítésével egyben a keresztény hagyományoknak is adóznak, ami inspirációt ad az állatvédelemben elérni kívánt célokhoz.

– A kápolna alkalmas lesz nyári egyetemek tartására és akár arra is, hogy bárki, aki szereti az állatokat és vallásos, itt imádkozzon, hiszen ez egy közterület, mindenki előtt nyitott. A térség országgyűlési képviselőjét, Horváth Lászlót kértük meg arra, hogy tegye le ezt az alapkövet. Róla tudni kell, hogy igen nemes lelkű állatvédő, és természetesen az is nagy ajándék számunkra, hogy a választókerületében hozhatunk létre egy ilyen meghitt helyet. Mindamellett hívőként is hiteles ember – sorolja az érveket Bóday Pál.


Horváth László (balra) már több ízben segített önkéntesként is a kápolnai Macskaárvaháznál

Az 1849-es kápolnai csata helyszínén az állatvédők szeretnék meghirdetni az állatvédelem 12 pontját, amivel a döntéshozókat arra kívánják sarkallni, hogy Magyarország is csatlakozzon ahhoz a mozgalomhoz, amely Európa-szerte egyre határozottabban emeli fel szavát az állatkínzás ellen, a szigorúbb állatvédelmi törvény meghozatala érdekében.

Az állatvédelem 12 pontja

 • Vegán táplálkozás népszerűsítése, alternatívaként elérhetővé tétele a közétkeztetéssel foglalkozó hálózatokban
 • Állatkínzás törvényi tényállásának pontosítása, kiterjesztése, jelentős szigorítása
 • Hobbivadászat szigorú korlátozása, hosszabb távon betiltása
 • A vallási oktatás részévé tenni az állatvédelem nagyszerű keresztény hagyományait Remete Szent Antaltól Szent Gertrúdon át Assisi Szent Ferencig, Tom Regant is beleértve
 • Megerősíteni és minőségileg feljavítani a hazai állatmenhely-hálózatot
 • A közoktatás részévé tenni az állatvédelem elméletét, gyakorlatát, keresztény etikáját
 • Gazdasági és adójogi szabályozással segíteni, támogatni az árva állatok örökbefogadását, ivartalanítását
 • Alapvető emberi jogként, a lelkiismereti szabadság részeként államilag elismerni az állatgyilkosságtól, -kínzástól és -kihasználástól mentes vegán étkezés jogát
 • Építőipari és infrastrukturális beruházások engedélyezése esetén előzetes állatvédelmi kontroll alkalmazása
 • Káros, erőszakos tartalomként megjelölni és tiltani a megkínzott, meggyilkolt halott állatok képi megjelenítését a médiában és a közösségi médiában
 • Minél több állatvédelmi tartalommal megtölteni a katolikus egyház teremtésvédelmi misszióját
 • Állatkínzás bűncselekmény esetén fegyvertartástól és mindenfajta gyermekekkel kapcsolatos foglalkozástól eltiltani a bűncselekmény elkövetőjét

Fotó: Profimedia

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.