EUR: 318,17 Ft
CHF: 280,74 Ft
2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb Hódmezővásárhely

Kávéházi hangulat a könyvtárban

Új kulturális sorozatot indított fényesi Tóth János. Az …és én nevet viselő esteken érdekes, ismeretterjesztő és gondolatébresztő témákat boncolgat a házigazda. A nyitórendezvényen, február 26-án a kávéházak világa került a középpontba a hódmezővásárhelyi Németh László Városi Könyvtárban.

Fényesi Tóth János, az …és én házigazdája

Fényesi Tóth János korábban a Vásárhelyi estéknek volt a házigazdája, azonban a havonta jelentkező beszélgetőesttől novemberben búcsút vett. Egy rövid kihagyás után azonban egy új kulturális termékkel jelentkezett. „A sorozat címe …és én. Közvetlenebb lesz, improvizatívabb és interaktív, tehát a közönségnek nagyon sok és fontos szerepe lesz ebben a sorozatban. Ami marad, hogy igyekszem érdekes, izgalmas, ismeretterjesztő előadásokat produkálni” – fogalmazott az est házigazdája.


A rendezvénysorozat következő állomása április 23-án lesz, amelynek címe A vers …és én lesz.

A nyitórendezvény témája a kávéház volt, de hogy miért ezzel indított fényesi Tóth János, arról így nyilatkozott: „A kávéház valamikor a polgári élet meghatározó helyszíne volt. Mindenkinek volt egy kedvenc kávéháza, ahova bemehetett egy kávéra, híreket cserélhetett, találkozhatott emberekkel és csak úgy elvolt. Nekem is volt egy kedvenc kávéházam, ez Pesten volt, sajnos már nincs meg, ez a Pálma nevezetű kávéház. Kis túlzással lehet azt mondani, ha nem lett volna a kávéház, akkor a modern magyar irodalmi élet szegényesebb lenne.”

Ma már talán nem annyira elterjedt a klasszikus kávéházi kultúra, de fényesi Tóth János szerint van rá esély, hogy feléledhet, visszajöhet a kávéházak régi dicsősége.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.