EUR: 329,95 Ft
CHF: 299,86 Ft
2019. október 22., kedd
Előd

Belföld

Kétségbeesetten puhatolózik a jobbikos Iránytű Intézet

A Figyelő betekintést nyerhetett a Jobbik-közeli Iránytű Intézet múlt heti telefonos közvélemény-kutatásának eredményeibe. A jobbikos háttérintézet arra volt kíváncsi, hogy támogatnák-e a válaszadók, ha Vona Gábor pártja összefogna a baloldallal. Az eredmények szerint a jobbikos válaszadók nem hívei a nagy összeborulásnak, és nem tetszik nekik Vona Gábor iszlám iránti szimpátiája sem.

A Figyelő áttanulmányozta azt a belsős jobbikos felmérést, amelyben azt kutatták több egyéb kérdés mellett, hogy a választópolgárok mennyire nyitottak a Jobbik összefogására a baloldallal. A felmérés három témakört érintett: elégedettségi felmérés, választói preferenciák a 2018-as választáson és hogy a különböző jobbikos botrányok mennyire érték el a választópolgárokat.


A kutatás eredményei elkeseríthetik a megrendelőket, ugyanis a válaszadók túlnyomó többsége (61%-a) nem tartja jónak, hogy Vona Gábor és a Jobbik a kelleténél közelebb került az iszlám világhoz. A mélyelemzések még negatívabb képet mutatnak a Jobbik számára: nem csak a teljes lakosság, hanem a biztos jobbikos pártválasztók körében is kiverte a biztosítékot, hogy Vonáról korábban kiderült: a pártelnök szerint az iszlám az emberiség utolsó reménye. Azok, akik az elmúlt vasárnap biztosan a Jobbikra szavaztak volna, 70%-ban elutasítják a Jobbik muszlimok felé tett közeledését, de túlnyomó többségük igaznak tartja azt az állítást, miszerint Vona Gábor a muszlimok nagy barátja. És a jobbikos válaszadók csaknem fele, 46%-a is igaznak tartja a pártról azt az állítást, miszerint a Jobbik szimpatizál az iszlámmal.

A jobbikos Iránytűnél a pártpreferenciákra is rákérdeztek, valamint arra is, hogy a választóknak melyek a másodlagos és harmadlagos preferenciái. Az eredmények a Fidesz jelentős előnyét mutatják, mind a teljes népesség körében (35%), mind a biztos pártválasztók körében (53%). A kutatás szerint második helyen a Jobbik fej-fej mellett áll az LMP-vel. Az MSZP pedig a bejutás küszöbén egyensúlyoz.


A kérdések között hangsúlyos szerepet kapott az is, hogy hogyan fogadnának a szavazók egy Jobbiktól a DK-ig tartó összefogást. A jobbikosok négyötöde elutasító, de a baloldaliaknak is több mint a fele elfogadhatatlannak tart egy Jobbik – baloldal összefogást. Ahogy azt is felmérték, hogy az állampolgárok többsége (74%) hallott arról, hogy Vona Gábor és a Jobbik lebontaná a határzárat.

Az Iránytű Intézet arra is kíváncsi volt, hogy milyen témákkal tudnák megszólítani a vidéki választókat leginkább az oktatás, egészségügy, bevándorlás, Soros György, kivándorlás, bérek, nyugdíjak, munkahelyteremtés válaszopciók közül. Az eredmények szerint a válaszadókat leginkább a bevándorlás, a bérek és az egészségügy témája érdekli, így nem lenne meglepő, ha a Jobbik a kampányban saját témái helyett megpróbálna átfordulni a Fidesz témáira – írja a Figyelő.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Orbán Viktor: A haza nem lehet ellenzékben

    Orbán Viktor: A haza nem lehet ellenzékben

    Hétfőn megkezdődött az Országgyűlés őszi ülésszaka. A kormányfő értékelő beszédet tartott, melyben beszámolt arról, hogy a kormány minden polgármesterrel együttműködik, valamitn szóba kerültek a környezetvédelem fontosabb kérdései is.

  • További melegrekordok dőltek meg hétfőn

    További melegrekordok dőltek meg hétfőn

    A hajnali után további melegrekordok dőltek meg hétfőn. Az új országos napi rekord 28 Celsius-fok lett – tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa az MTI-t.