EUR: 316,74 Ft
CHF: 281,93 Ft
2019. március 25., hétfő
Irén, Írisz

Egyéb Veszprém

Kiállítással emlékeznek Györgydeák Györgyre

A Tegnapok és manapok / Magánmitológia című kiállítást péntek délután nyitották meg a Csikász Galériában. Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója elmondta, ez a kiállítás ünnep, Györgydeák György 60. születésnapjának ünnepe. A művész tíz éve nincs köztünk.

Az eseményen köszöntőt mondott Porga Gyula polgármester, a művész barátja. Beszédében kiemelte: Györgydeák Györgyről beszélni ugyanolyan nehéz, mint amilyen nehéz volt vele beszélgetni. Olyan ember volt, akivel hallgatni lehetett nagyon jól.


Györgydeák György hatvan éves lenne (fotó: Szalai Csaba)

Györgydeák György magánmitológiát hozott létre, nemcsak a falon, hanem Balatonkenesén is, éppen ezért fontos, hogy ez az életmű megmaradjon és továbböröklődjön, hogy a későbbi generációk is megismerhessék.

Kő Bldizsár szerint kevés olyan önazonos művész volt, mint Györgydeák (fotó: Szalai Csaba)

A kiállítást Kő Boldizsár képzőművész nyitotta meg. Kő Boldizsár művész édesanyján keresztül ismerkedett meg Györgydeák Györggyel. Szerette karcosságát, ugyanakkor kiemelte, a művész hatalmas szívvel is meg volt áldva. Elmondta, szerinte nagyon kevés olyan művész van, aki ennyire önazonos volt, mint ő. Műveiről már messziről látszik, hogy azok az ő munkái. Az ő kezében minden művészetté vált. Szerinte Györgydeák György munkái leginkább a versekhez hasonlíthatók, mert a vers a láthatatlanról szól, olyan nyelven, amely hasonlít a mi nyelvünkre, de mégsem az. Györgydeák György műveinek szemlélője olyan áhítatot él át, amely kicsit olyan, mintha értenénk, miről szólnak az alkotások, de mégsem tudjuk megfejteni teljes egészében.

A kiállítás, amelynek kurátora Tóth Eszter és Hegyeshalmi László, május 13-ig tekinthető meg.

Kapcsolódó Cikkek