EUR: 321,20 Ft
CHF: 281,49 Ft
2018. november 18., vasárnap
Jenő

Belföld

Kiemelten támogatja a kormány a Down-szindrómásokat

A magyar kormány számára kiemelten fontos, hogy a fogyatékos emberek, köztük a Down-szindrómások életminősége javuljon, emberi jogaik ne sérüljenek és megtalálják a helyüket a társadalomban – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága szerdán, a Down-szindróma világnapján az MTI-vel.

A közleményben azt írták, a Down-szindrómával élők érdekvédelmét ellátó Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének idei költségvetési támogatása több mint 150 millió forint. Az Értelmi Fogyatékosok Fejlődését Szolgáló Magyar Down Alapítvány pedig mintegy 8,5 millió forintot nyert el a Fogyatékos személyek helyi, regionális és országos szervezeteinek szakmai programjainak támogatása című pályázaton.


Hangsúlyozták, hogy a kormány kiemelt figyelmet fordít ezekre az emberekre és felelősséget visel a fogyatékossággal élők iránt, valamint biztosítani kívánja az élethelyzetük jobbítását szolgáló eszközöket. Ennek érdekében az erre irányuló állami intézkedések mellett évenként jelentős mértékű költségvetési támogatást is nyújt a fogyatékos emberek országos érdekvédelmi szervezeteinek.

Hozzátették, a “semmit rólunk nélkülünk” elv érvényesülésének egyik fontos eszköze a döntéshozatali szervek és a civil szervezetek aktív, partneri együttműködése. Ennek egyik formája az Országos Fogyatékosságügyi Tanács működtetése, ami lehetőséget teremt a civil és érdekvédelmi szervezeteknek arra, hogy a vonatkozó döntések meghozatala előtt a véleményüket, javaslataikat eljuttassák a döntéshozóknak.


A testület az elmúlt időszakban rendszeresen ülésezett, minden esetben államtitkári és más kormányzati vezetői részvétellel – írták, megjegyezve, hogy a tanács tagjai pozitívan értékelték az érintett szervezetek állami támogatásának 2015-ös és 2017-es jelentős emelését.

A közlemény szerint a Down-szindróma világnapja 2012 óta március 21-e. A dátum szimbolikus: a Down-szindróma mögött álló, három példányban jelen lévő 21. kromoszómára utal.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebb a gyermekeknek szóló tévéreklám

  Egyre kevesebb a gyermekeknek szóló tévéreklám

  Egyre kevesebb a gyermekeknek szóló tévéreklám a médiatanács által elfogadott tanulmány szerint – közölte Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatóság az MTI-vel pénteken.

 • Rippl-Rónai egyik portréja kelt el a legmagasabb áron

  Rippl-Rónai egyik portréja kelt el a legmagasabb áron

  Rippl-Rónai József Kékruhás lány virágos kalapban című festménye 75,6 millió forintért kelt el a BÁV kétnapos őszi aukcióján, amelyen a festmények mellett műtárgyakat és ékszereket kínáltak az érdeklődőknek.

 • Tarlós: Körülbelül ezermilliárdot jelent a fővárosnak a kormányfővel megkötött megállapodás

  Tarlós: Körülbelül ezermilliárdot jelent a fővárosnak a kormányfővel megkötött megállapodás

  Körülbelül ezermilliárd forintot jelent Budapestnek az Orbán Viktor miniszterelnökkel szombaton aláírt – a főváros és a kormány együttműködéséről szóló, 15 pontból álló – megállapodás, amelynek része a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) létrehozása is – mondta Tarlós István főpolgármester a testület megalakulását követő budapesti sajtótájékoztatón.

 • Kiváló a magyar hal minősége

  Kiváló a magyar hal minősége

  Kiváló a Magyarországon termelt, kifogható és elfogyasztható halak minősége a sajtóban sugalmazott álláspontoktól eltérően – közölte Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) elnöke pénteken az MTI-vel.