EUR: 322,54 Ft
CHF: 281,98 Ft
2018. október 16., kedd
Gál

Egyéb Székesfehérvár

Kikotorják a Velencei-tavat

Tavasszal megkezdődnek a Velencei-tó partfal-megerősítési munkálatai. A programról a múlt héten tájékoztatták az érdeklődőket Velencén. A lakossági fórumon elhangzott: a munkálatok idejére mindenkinek a kijelölt kikötőbe kell vontatnia a csónakját.

A Velencei-tavon negyvenhét helyszínen lesz partfal-rekonstrukció, huszonöt helyen kotorják az öblöket, tucatnyi helyen természetvédelmi kotrást végeznek, ezzel együtt két zagyteret is kibővítenek, s lebontanak több balesetveszélyes mólót. A munkálatok eredményeként hat természetes ívóhely és fenntartható halbölcső létesül – tájékoztatott a lakossági fórumon Oláh Zoltán, a Közép-dunántúli Igazgatóság szakterületi vezetője és Csonki István, az igazgatóság vezetője.


A MOHOSZ kikötő keleti medencéjével kezdik a munkát áprilisban Fotó: Igari Balázs

A Velencei-tó körül az 1960-as és 70-es években épült vasbeton szerkezetű partfalak sem környezeti, sem társadalmi-gazdasági szempontból nem felelnek már meg a kor követelményeinek. Többségük elavult, romló állagú és nem megfelelő magasságú. A partfalak jelenlegi műszaki kialakítását, állapotát a tó felső szabályozási szintjének folyamatos emelése, közel 5 négyzetkilométernyi nádas kikotrása és partfalhasználat határozta meg.

A környezetvédelmi és ökológiai szempontokból sem megfelelő beton partvédő mű részben izolálja a természeti környezetet a vízfelülettől, így helyi biodiverzitást csökkentő tényezőként a Velencei-tavi víztömeg természetes tisztulásának akadályát képezi, rontja az életközösségek fennmaradásának esélyét. A természetes vízfelület fizikai elzárásával – ami közvetve akadályozza a víztömeg öntisztulását – az ökológiai szempontok mellett az üdülési-turisztikai hasznosíthatóság is sérül. Ezeken az áldatlan állapotokon kíván változtatni az uniós támogatással megvalósuló projekt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.

 • Öt sérült a karambolban

  Öt sérült a karambolban

  Összeütközött két autó az M5-ös autópálya soroksári szakaszán múlt kedden, öt ember megsérült. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, egy időre az érintett útszakaszon egy sávra szűkült le a forgalom.

 • Oktassák az állatvédelmet!

  Oktassák az állatvédelmet!

  Állatvédelmi oktatás bevezetését javasolja a Fidelitas megyei szervezete az oktatási intézményeknek Tatabánya mellett, Tatán, Oroszlányban, Kisbéren, Komáromban és Esztergomban.