EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Egyéb Székesfehérvár

Kikotorják a Velencei-tavat

Tavasszal megkezdődnek a Velencei-tó partfal-megerősítési munkálatai. A programról a múlt héten tájékoztatták az érdeklődőket Velencén. A lakossági fórumon elhangzott: a munkálatok idejére mindenkinek a kijelölt kikötőbe kell vontatnia a csónakját.

A Velencei-tavon negyvenhét helyszínen lesz partfal-rekonstrukció, huszonöt helyen kotorják az öblöket, tucatnyi helyen természetvédelmi kotrást végeznek, ezzel együtt két zagyteret is kibővítenek, s lebontanak több balesetveszélyes mólót. A munkálatok eredményeként hat természetes ívóhely és fenntartható halbölcső létesül – tájékoztatott a lakossági fórumon Oláh Zoltán, a Közép-dunántúli Igazgatóság szakterületi vezetője és Csonki István, az igazgatóság vezetője.


A MOHOSZ kikötő keleti medencéjével kezdik a munkát áprilisban Fotó: Igari Balázs

A Velencei-tó körül az 1960-as és 70-es években épült vasbeton szerkezetű partfalak sem környezeti, sem társadalmi-gazdasági szempontból nem felelnek már meg a kor követelményeinek. Többségük elavult, romló állagú és nem megfelelő magasságú. A partfalak jelenlegi műszaki kialakítását, állapotát a tó felső szabályozási szintjének folyamatos emelése, közel 5 négyzetkilométernyi nádas kikotrása és partfalhasználat határozta meg.

A környezetvédelmi és ökológiai szempontokból sem megfelelő beton partvédő mű részben izolálja a természeti környezetet a vízfelülettől, így helyi biodiverzitást csökkentő tényezőként a Velencei-tavi víztömeg természetes tisztulásának akadályát képezi, rontja az életközösségek fennmaradásának esélyét. A természetes vízfelület fizikai elzárásával – ami közvetve akadályozza a víztömeg öntisztulását – az ökológiai szempontok mellett az üdülési-turisztikai hasznosíthatóság is sérül. Ezeken az áldatlan állapotokon kíván változtatni az uniós támogatással megvalósuló projekt.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.