EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 23., szombat
Emőke

Egyéb I.kerület

KINCS a magyar családoknak a Sánc utcában

A családszervezetek V. konferenciájával nyitotta meg kapuit Budán, a Sánc utcában a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért. A KINCS kutatásokkal segíti majd a kormány döntéseinek előkészítését és a családokat középpontba helyező politika megvalósulását.

Novák Katalin a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) épületében tartott rendezvényen emlékeztetett arra, hogy 2018 a családok éve, az idén még inkább a középpontba kerülnek a családok és még több, a családokat szolgáló döntés születik.


– Ezek a szervezetek valós tagsággal rendelkeznek és a magyar családok igényeit közvetítik. Számukra a család mindig védendő érték volt, olyan kincs, amiért érdemes dolgozni. Ebben az évben havi 35 ezer forintra nőtt a kétgyerekesek családi adókedvezménye, két évre a diplomásgyed jogosultsági ideje, egyszerűbb és gyorsabb lett a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénylése. A családok a harmadik vagy további gyerekek vállalása esetén 1-1 millió forinttal csökkenthetik jelzáloghitel-tartozásukat, a diákhitellel rendelkező nők pedig – attól függően, hányadik gyermekük születik – igényelhetik a hiteltörlesztésük felfüggesztését vagy elengedését. Jövőre eltörlik azt az adminisztratív kötelezettséget, amely szerint a nagycsaládosoknak évről évre igazolniuk kell, hogy több gyereket nevelnek, valamint már a háromgyerekesek is féláron vásárolhatnak D2-es autópálya-matricát – sorolta az intézkedéseket Novák Katalin.

Kardosné Gyurkó Katalin, a konferenciát szervező Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke bejelentette, hogy megújult a szervezet tagkártyája, amellyel országszerte már több mint kétezer helyen lehet kedvezményeket igénybe venni. A NOE elnöke azt hangoztatta, hogy az elmúlt két évben a családszervezetek szorosabb együttműködésbe kezdtek, megtapasztalhatták, hogy együtt erősebbek és többre mennek.


Fűrész Tünde, a KINCS megbízott elnöke arról beszélt, hogy a családszervezetek meghatározó tényezői voltak az elmúlt nyolc év családpolitikájának, nélkülük nem sikerült volna eljutni oda, ahol most tartanak. Az intézet névadóját, Kopp Máriát méltatva azt mondta, a szociológus jelentősen hozzájárult a családpolitika alapjainak megteremtéséhez a népesedési kerekasztal létrehozásával.

Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom vezetője Kopp Mária és Skrabski Árpád lányaként külön örömmel vett részt a KINCS-ben tartott családkonferencián.

– Egy csillagvizsgáló az épület, így a szüleim is le tudnak lesni a csillagokból…

Kapcsolódó Cikkek