2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb I.kerület

KINCS a magyar családoknak a Sánc utcában

A családszervezetek V. konferenciájával nyitotta meg kapuit Budán, a Sánc utcában a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért. A KINCS kutatásokkal segíti majd a kormány döntéseinek előkészítését és a családokat középpontba helyező politika megvalósulását.

Novák Katalin a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) épületében tartott rendezvényen emlékeztetett arra, hogy 2018 a családok éve, az idén még inkább a középpontba kerülnek a családok és még több, a családokat szolgáló döntés születik.


– Ezek a szervezetek valós tagsággal rendelkeznek és a magyar családok igényeit közvetítik. Számukra a család mindig védendő érték volt, olyan kincs, amiért érdemes dolgozni. Ebben az évben havi 35 ezer forintra nőtt a kétgyerekesek családi adókedvezménye, két évre a diplomásgyed jogosultsági ideje, egyszerűbb és gyorsabb lett a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénylése. A családok a harmadik vagy további gyerekek vállalása esetén 1-1 millió forinttal csökkenthetik jelzáloghitel-tartozásukat, a diákhitellel rendelkező nők pedig – attól függően, hányadik gyermekük születik – igényelhetik a hiteltörlesztésük felfüggesztését vagy elengedését. Jövőre eltörlik azt az adminisztratív kötelezettséget, amely szerint a nagycsaládosoknak évről évre igazolniuk kell, hogy több gyereket nevelnek, valamint már a háromgyerekesek is féláron vásárolhatnak D2-es autópálya-matricát – sorolta az intézkedéseket Novák Katalin.

Kardosné Gyurkó Katalin, a konferenciát szervező Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke bejelentette, hogy megújult a szervezet tagkártyája, amellyel országszerte már több mint kétezer helyen lehet kedvezményeket igénybe venni. A NOE elnöke azt hangoztatta, hogy az elmúlt két évben a családszervezetek szorosabb együttműködésbe kezdtek, megtapasztalhatták, hogy együtt erősebbek és többre mennek.


Fűrész Tünde, a KINCS megbízott elnöke arról beszélt, hogy a családszervezetek meghatározó tényezői voltak az elmúlt nyolc év családpolitikájának, nélkülük nem sikerült volna eljutni oda, ahol most tartanak. Az intézet névadóját, Kopp Máriát méltatva azt mondta, a szociológus jelentősen hozzájárult a családpolitika alapjainak megteremtéséhez a népesedési kerekasztal létrehozásával.

Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom vezetője Kopp Mária és Skrabski Árpád lányaként külön örömmel vett részt a KINCS-ben tartott családkonferencián.

– Egy csillagvizsgáló az épület, így a szüleim is le tudnak lesni a csillagokból…

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.