EUR: 322,65 Ft
CHF: 282,40 Ft
2018. október 22., hétfő
Előd

Egyéb X.kerület

Kőbányán kezdődött a jubileumi év

Hagyomány és innováció a mottója a Fővárosi Vízművek 2018-as, jubileumi évének. A másfél évszázados múltra visszatekintő társaság egész éven átívelő eseménysorozatának középpontjában a fővárosi víziközmű-szolgáltatás történelmének és hátterének bemutatása áll, amit természetesen Kőbányán indítottak útjára.

Közel százötven éve működik már (Fotó: Máté Krisztián)

2018 a Fővárosi Vízművek történetében fontos mérföldkő, hiszen másfél évszázaddal ezelőtt, 1868-ban létesült az Első Pesti Vízmű a Flotillenplatzon, a mai Parlament helyén − tájékoztatott a Fővárosi Vízművek. Az elmúlt 150 évben a fővárosiak és mind több agglomerációban élő mindennapjai elképzelhetetlenek lettek volna a Fővárosi Vízművek tevékenysége nélkül, ami a háborúk és forradalmi események alatt is mindvégig folyamatos és magas színvonalú volt.


Utánozhatatlan és egyedi, ami Kőbányán van (Fotó: Máté Krisztián)

2018-ban a Víz Világnapjához kapcsolódóan a jövő nemzedéke, az iskolai csoportok számára megnyílnak a társaság nagyközönség elől egyébként elzárt létesítményeinek kapui, kezdve a Fővárosi Vízművekkel szinte egyidős, 1869–1871 között épített, építészeti megoldásait és esztétikai értékét tekintve is rendkívüli, a mai napig üzemelő Kőbányai medencétől egészen a legújabb és legkorszerűbb technológiát felvonultató, Közép-Európa legjelentősebb környezetvédelmi beruházásaként megépült Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepen át a közelmúltban átadott Budakeszi Szennyvíztisztító Telepig.

Lélegzetelállító boltíves szerkezettel bír a víztároló medence (Fotó: Máté Krisztián)

Kapcsolódó Cikkek