2019. március 26., kedd
Emánuel

Egyéb Hódmezővásárhely

Kolbásszal telt meg a Károlyi-ház

Negyedik alkalommal töltötték a kolbászokat Hódmezővásárhelyen, a hódmezővásárhelyi Károlyi-házban. Nyolc csapat dolgozott azon, hogy saját készítésű termékével nyűgözze le az öttagú zsűrit.

A Kolbászfesztivál különlegessége az volt, hogy a hagyományok ápolására épült. Vásárhely őshonos készítménye a fehér kolbász. Nagyapáink, dédapáink idejében szalámit még nem is igen készítettek, a legtöbb helyen kolbászt töltöttek, paprika nélkül. A fehér kolbászok nagy részét lesütötték zsírban, és bödönbe rakták. Általában 8-10 szál kolbász készült egy-egy disznóvágáskor, ami nyárra el is fogyott.


A nyersanyagot a szervezők biztosították a csapatok számára, akik saját recept alapján próbálták elkészíteni a legfinomabb kolbászt

A régi időkben, amikor még szinte minden családban tartottak disznótort, főleg mangalicát hizlaltak. Ennek a fajtának kevesebb a húsa, amiből a kolbászt készítették, így kevesebb szál finomságot tudtak megtölteni. A hódmezővásárhelyi Kolbászfesztiválon a hagyományokat tisztelve gyúrták a finomságokat szombat délelőtt.

A megmérettetésen nyolc csapat indult, összesen 14 termékkel

Zömmel vásárhelyiek töltötték a kolbászokat, azonban olyan társaság is kolbászolt, amelynek tagjai Mezőberényből költöztek ebbe a városba, és az ottani ízeket mutatták be a bírálóbizottságnak.

Kapcsolódó Cikkek

  • Cipőfűzővel fojtotta meg élettársát egy rab

    Cipőfűzővel fojtotta meg élettársát egy rab

    Emberölés és fogolyszökés miatt emelt vádat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség egy nagyecsedi férfi ellen, aki tavaly júniusban börtönbüntetését töltötte, de eltávozása alatt megfojtotta 19 éves élettársát – közölte a főügyészség vezetője kedden az MTI-vel.

  • Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

    Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

    Összesen 60 millió forint bírságot szabott ki a jegybank a Magyar Posta biztosítóira: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyebek közt nyilvántartási, adatszolgáltatási, informatikai, ügyféltájékoztatási, panaszkezelési és a biztosítási szerződési feltételeket érintő jogsértések miatt hozott intézkedéseket és rótt ki bírságot a Magyar Posta Biztosító Zrt.