EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Egyéb Sopron

Komoly tervek a Soproni Egyetemen

Mint ismert, új rektor irányítja a Soproni Egyetemet. Prof. dr. Náhlik Andrással beszélgettünk, aki kifejtette: az intézmény továbbra is korszerű oktatási környezetet kíván biztosítani a hallgatók számára és még több külföldi diákot meggyőzni arról, hogy van értelme Sopronban tanulni.

– Mi egy rektor feladata?
– Elsősorban azt emelem ki, hogy megfelelő oktatási környezetet kell kialakítani. Olyat, amely lehetővé teszi a hallgatóknak, hogy sikeresen elhelyezkedjenek a munkaerőpiacon. Nyilván ahhoz, hogy magas színvonalú oktatást tudjunk biztosítani, kutatásokra van szükség, mert így lehet a legkorszerűbb eredményeket átadni a hallgatóknak. Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg a harmadik missziós tevékenységről, amely a külső szereplőkkel – többek között a várossal, a régióval, az ipari szereplőkkel – történő kapcsolattartást jelenti.


Az új rektor szeretné, ha még több külföldi hallgató választaná a Soproni Egyetemet
Fotó: SOE

– Hova pozicionálná a Soproni Egyetemet, miben erős az intézmény?
– A Soproni Egyetemnek vannak országosan egyedülálló képzései, így az erdőmérnöki és faipari mérnöki szakok. Maga a Nyugat-magyarországi Egyetem, így jogutódja a Soproni Egyetem is a régi Erdészeti és Faipari Egyetemből nőtt ki, de az oktatási paletta ennél jóval szélesebb. A közgazdasági képzéseinkkel regionális munkaerőpiaci igényeket tudunk kielégíteni. Emellett különösen fontosnak tartom a turizmus, vendéglátás oktatását, hiszen Sopron kiemelt turisztikai fejlesztési központ. Meg kell említenem a pedagógiai karunkat, ahol a kisgyermeknevelést tekintve előkelő helyen állunk a rangsorokban, az ELTE után országosan a másodikok vagyunk. A magas minőségű és gyakorlatorientált képzéssel hozzájárulunk az óvónőhiány mérsékléséhez, ezért a régión túl, országos viszonylatban is fontos szerepet töltünk be. Az informatikai és alkalmazott művészeti képzéseink iránt – a kedvező elhelyezkedési lehetőségek miatt – hallgatói és munkaadói oldalról egyaránt nagy az érdeklődés.
– Milyen más kitörési pontokat említene még?
– Új szakok indításán is gondolkodunk, de az egyik legfontosabb kitörési pont a külföldi hallgatók beiskolázása.
– Mitől lehet vonzó a Soproni Egyetem egy külföldi diák számára?
– Előnyünk, hogy vannak tradicionális és nemzetközi szinten is elismert szakjaink. Elsősorban az a célunk, hogy fejlődő országokból tudjunk fogadni olyan hallgatókat, akik itt speciális képzésben részesülnek. Természetesen akadnak kihívások is, hiszen meg kell küzdenünk nemcsak a hazai, de a külföldi felsőoktatási intézményekkel is. Előnyünk viszont, hogy városunk vonzó, történelmi és kulturális hagyományokban gazdag.
– Ön rengeteg projektben vett részt korábban. Tudja ezeket a kutatásokat folytatni?
– Szerencsére van egy nagyon jó kutatócsoportunk. Vadbiológiai kutatásokkal foglalkozunk, ezen belül is a nagy testű emlősökkel, nagyvadfajokkal. Nyilván a terepi munkára a jövőben nem lesz annyi alkalmam, viszont a kollégáim meg tudják oldani ezeknek a kutatásoknak a nagy részét.
– Az oktatásban részt vesz még?
– Oktatni változatlanul fogok, nem is kevés heti óraszámban. Végül is mi, egyetemi oktatók ezért választottuk ezt a szép pályát. Az oktatók vezetői feladatai időlegesek, oktatni viszont aktív korunkban, néha még azon túl is szoktunk.
– Mivel töltődik fel szabadidejében?
– A szabadidőmet természetjárással, biciklizéssel, télen síeléssel töltöm. Szeretek olvasni, és a kevés szabadidőmet próbálom értelmesen kihasználni.

A rektor a vezetői feladatok mellett változatlan oktat az egyetemen
Fotó: SOE

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.