EUR: 321,15 Ft
CHF: 284,72 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb XXI.kerület

Koncertsorozattal ünnepelt a zeneiskola

Jubileumi koncertekkel ünnepelték a Csepeli Fasang Árpád Zeneiskola fennállásának 75. évfordulóját. A zene ünnepe Csepelen című rendezvénysorozaton az iskola zenekarai és kamaraegyüttesei játszottak, felléptek a növendékek és a művésztanárok is. Borbély Lénárd polgármester a jubileumra díszoklevelet adott át dr. Szentkirályi Aladár Miklós intézményvezetőnek.

Az iskola növendékeinek zenekari és kamarazenei koncertje a Királyerdei Művelődési Házban kezdődött. A magyar és kortárs filmzenéktől kezdve egészen a barokk zenéig sok minden hallható volt a repertoárban. Játszott az ifjúsági vonószenekar, a fúvószenekar, a tücsökzenekar, a furulyaegyüttes, a fuvolazenekar, valamint a gitárzenekar. Az iskola Ferencsik termében tartott növendékhangversenyen Mozart-, Haydn- és Kodály-művek csendültek fel. A háromnapos ünnepet a művésztanárok koncertje koronázta meg.


A 75 éves zeneiskolában tanult többek között Rost Andrea, Szecsődi Ferenc,Wendler Attila, Horváth Lajos, Káli Gábor és Káli Fruzsina is. A mai intézmény jogelődjét, a Csepeli Zeneiskolát 1942-ben alapították az itt lakók.  1934-ben Csepel még önálló község volt, és egy magán-zeneiskolában, két tanszakon folyt az oktatás. Az 1942-es zeneiskolát, már több tanszakkal, a Községi Elöljáróság alapította. A nagy változást Csepel budapesti kerületté válása hozta. A kihelyezett tanszakokon kétszáznál is több gyermek ismerkedett a zenével.

– Az elmúlt években már hétszáznál is több növendékkel kezdjük a tanévet. A magas színvonalú képzésről negyvenkét zene- és művésztanár gondoskodik – tájékoztatott dr. Szentkirályi Aladár Miklós. Az intézményvezető hozzátette, az iskola a Fasang Árpád nevet 2002-ben vette fel, tisztelegve a magyar zenei életben múlhatatlan érdemeket szerzett zenepedagógus, karnagy és zeneszerző munkássága előtt.


– Az elmúlt tíz esztendőben az országos és fővárosi versenyeken növendékeink 35 arany-, 54 ezüst- és 25 bronzérmet, valamint 27 különdíjat, nívódíjat szereztek. Ma már a hátrányos helyzetű gyermekek is részesülhetnek zenei képzésben, mert az iskola 2014-ben elnyerte a Mentoráló Intézmény minősítést.

 

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.