EUR: 322,77 Ft
CHF: 281,53 Ft
2018. október 21., vasárnap
Orsolya

Egyéb II.kerület

Koronczay Imre: Boldog vagyok, ha kettesben lehetek egy órával

Nehéz manapság órásmestert találni, aki még a régi, családi örökségként őrzött faliórát vagy asztali, mechanikus antik darabot meg tudja javítani, mert ért hozzá, van türelme is, hiszen nagyon szereti a munkáját. Budán, a Rózsadomb környékén élőknek szerencséjük van: Koronczay Imre órásmester 40 éve áll rendelkezésükre, a Török utca 4. szám alatt.

Koronczay Imre vérbeli órásdinasztia sarja, édesapja, sőt édesanyja is órásmester volt, testvére és ő, de még a gyermeki is ezt a szakmát választották.


– Az öcsémmel együtt édesapám mellett tanultam. Apánk 93 éves koráig élt, nem beszélt sokat, nem szavakkal tanított, ott voltunk mellette, úgy kellett ellesni, mit hogyan csinál. Az öcsém Székesfehérváron lett órás, én pedig 1976 óta itt, a Török utcában dolgozom.

Az órásmesternek két gyermeke van, Krisztián a közeli Margit körút 2. szám alatt önálló boltot visz, Zsuzsanna pedig édesapjának segít, és az órásmesterség mellett az ötvöstudományt is kitanulta, arany és ezüst ékszereket készít, javít, gravíroz, vés.


– A fiam modern kvarcórákkal foglalkozik, én a mechanikus, antik darabokat javítom. Nekem ez hobbiszinten megy, akkor érzem jól magam, ha könyékig olajos vagyok, és órákon át egy-egy régi darab „újraélesztésén” dolgozom. Az órásmesterség éjszakai foglalkozás. Boldog vagyok, ha kettesben lehetek egy ilyen órával – mesélte Koronczay Imre, aki elárulta, a felesége kikötötte, hogy haza nem vihet órát, de azért a szobájában van egy gyönyörű antik darab.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek