2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb II.kerület

Koronczay Imre: Boldog vagyok, ha kettesben lehetek egy órával

Nehéz manapság órásmestert találni, aki még a régi, családi örökségként őrzött faliórát vagy asztali, mechanikus antik darabot meg tudja javítani, mert ért hozzá, van türelme is, hiszen nagyon szereti a munkáját. Budán, a Rózsadomb környékén élőknek szerencséjük van: Koronczay Imre órásmester 40 éve áll rendelkezésükre, a Török utca 4. szám alatt.

Koronczay Imre vérbeli órásdinasztia sarja, édesapja, sőt édesanyja is órásmester volt, testvére és ő, de még a gyermeki is ezt a szakmát választották.


– Az öcsémmel együtt édesapám mellett tanultam. Apánk 93 éves koráig élt, nem beszélt sokat, nem szavakkal tanított, ott voltunk mellette, úgy kellett ellesni, mit hogyan csinál. Az öcsém Székesfehérváron lett órás, én pedig 1976 óta itt, a Török utcában dolgozom.

Az órásmesternek két gyermeke van, Krisztián a közeli Margit körút 2. szám alatt önálló boltot visz, Zsuzsanna pedig édesapjának segít, és az órásmesterség mellett az ötvöstudományt is kitanulta, arany és ezüst ékszereket készít, javít, gravíroz, vés.


– A fiam modern kvarcórákkal foglalkozik, én a mechanikus, antik darabokat javítom. Nekem ez hobbiszinten megy, akkor érzem jól magam, ha könyékig olajos vagyok, és órákon át egy-egy régi darab „újraélesztésén” dolgozom. Az órásmesterség éjszakai foglalkozás. Boldog vagyok, ha kettesben lehetek egy ilyen órával – mesélte Koronczay Imre, aki elárulta, a felesége kikötötte, hogy haza nem vihet órát, de azért a szobájában van egy gyönyörű antik darab.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.