EUR: 322,89 Ft
CHF: 284,70 Ft
2018. augusztus 14., kedd
Marcell

Egyéb Szombathely

Kósa Lajos Szombathelyen

Úthálózat-fejlesztés, wellnessközpont, dozmati víztározó – csak néhány azok közül a fejlesztések közül, amelyek 2022-ig a Modern Városok Program keretében megvalósulnak Szombathelyen. A következő négy évben 80-90 milliárd forint érkezik a vasi megyeszékhelyre.

– A Modern Városok Program Magyarország eddigi legnagyobb vidékfejlesztési programja, összesen mintegy 3500 milliárd forintból gazdálkodik és 6,5 millió embert érint. A következő négy évben megvalósuló fejlesztések alapvetően közlekedési, iparfejlesztési, kulturális, sport- és városfejlesztési célú beruházásokat jelentenek, Szombathely elképzelései pedig jól illeszkednek ebbe a programba – mondta Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter a fedett uszodában tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: az országos program kétharmad részben hazai, egyharmad részben pedig uniós támogatásból valósul meg.


A kormány támogatásának köszönhetően a következő négy évben 80-90 milliárd forint érkezik Szombathelyre  Fotó:szombathely.hu

A szombathelyi program egyik legjelentősebb, a régió egészét érintő eleme az úthálózat-fejlesztés. – A közlekedésnek döntő jelentősége van Szombathely szempontjából, hiszen településünk megkülönböztetett jelentőségét mindig is az adta, hogy az utak csomópontjában helyezkedik el. Az M86-os út megépítésével ismét bekapcsoltuk szeretett városunkat a nemzetközi úthálózatba. Közvetlen összeköttetést létesítettünk Budapesttel és most ezt szeretnénk megtenni Béccsel is. Ehhez az alapot az jelentené, hogy megújítsuk, négysávossá szélesítsük Kőszeg felé a 87-es főutat, ami rákapcsolódik az osztrák S31-es gyorsforgalmi útra. Emellett pedig kiemelt jelentősége van a 86-os főút további fejlesztésének Egyházasrádócig, ami Körmend irányába egyszerűsítené és gyorsítaná a közlekedést – hangsúlyozta Hende Csaba országgyűlési képviselő. A parlament alelnöke hozzátette: új elemként kerülhet be a Modern Városok Programba a szombathelyi körgyűrű bezárása, aminek köszönhetően a város belső útjai is fellélegezhetnek.

Így nézne ki a Perint-patak partja Fotó:szombathely.hu

Kósa Lajos hangsúlyozta: a Modern Városok Program keretében a kormány támogatja a Gothard-kastély felújítását, a Schrammel-gyűjtemény méltó elhelyezését, a Szombathelyi Képtár és a Romkert felújítását, a buszpályaudvar átköltöztetését a vasútállomáshoz, egy fedett teniszcentrum és egy lovassportközpont építését, valamint a városi fedett uszoda családi wellnessrészleggel bővítését. A miniszter kitért arra is, hogy a tervek szerint kétmilliárd forintból az ipari park területén a városi közszolgáltató cégek számára közös multifunkcionális telephelyet hoznának létre. Szólt arról is, hogy megkezdődött a dozmati víztározó építése, amelynek köszönhetően teljessé válik a város árvízvédelme. A tervek szerint jóléti funkciókat is kap a terület, például horgászparadicsomot alakítanak ki. A Perint-patak mentén pedig kávézók, éttermek, sétautak lesznek és szabadtéri színpad is helyet kapna.


– Szombathelynek szép a múltja, gyönyörű a jelene és gyönyörű a jövője is. Olyan fejlődés előtt áll a város, amilyenre eddig még nem volt példa – fogalmazott a sajtótájékoztatón Puskás Tivadar polgármester.

Kapcsolódó Cikkek

 • Licitáljon, hogy segíthessen!

  Licitáljon, hogy segíthessen!

  A nyíregyházi Tomek Zoltán jól ismert a futball szurkolói körökben. A 42 éves kétgyermekes, súlyosan beteg édesapáért az elmúlt egy évben összefogott az egész magyar sporttársadalom.

 • Tíz éve jár a siker útján a Holdviola

  Tíz éve jár a siker útján a Holdviola

  A kétezres évek egyetlen miskolci zenekara a Holdviola, mely országosan is ismert és sikeres. Tízéves évfordulójukra készülve kerestük meg Farkas Pétert, a formáció vezetőjét, hogy beszéljen nekünk az indulásról, sikerekről és az elkövetkezendő időszak terveiről.

 • Cserkészek táboroztak

  Cserkészek táboroztak

  Láthatóan jó hangulatban telt a visegrádi négyek országaiból érkező cserkészek számára szervezett nemzetközi találkozó, amelynek Dunaújváros adott otthont.

 • Négy napig szólt a jazz

  Négy napig szólt a jazz

  Remek zenék, pompás borok a Nagyerdőben, a Békás-tó környékén. Egyszerre gasztronómia, kulturális parádé és  hagyományosan jó kis közösségi találkahely volt a múlt hét csütörtöktől vasárnapig tartó program.