2018. november 18., vasárnap
Jenő

Egyéb Szombathely

Kósa Lajos Szombathelyen

Úthálózat-fejlesztés, wellnessközpont, dozmati víztározó – csak néhány azok közül a fejlesztések közül, amelyek 2022-ig a Modern Városok Program keretében megvalósulnak Szombathelyen. A következő négy évben 80-90 milliárd forint érkezik a vasi megyeszékhelyre.

– A Modern Városok Program Magyarország eddigi legnagyobb vidékfejlesztési programja, összesen mintegy 3500 milliárd forintból gazdálkodik és 6,5 millió embert érint. A következő négy évben megvalósuló fejlesztések alapvetően közlekedési, iparfejlesztési, kulturális, sport- és városfejlesztési célú beruházásokat jelentenek, Szombathely elképzelései pedig jól illeszkednek ebbe a programba – mondta Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter a fedett uszodában tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: az országos program kétharmad részben hazai, egyharmad részben pedig uniós támogatásból valósul meg.


A kormány támogatásának köszönhetően a következő négy évben 80-90 milliárd forint érkezik Szombathelyre  Fotó:szombathely.hu

A szombathelyi program egyik legjelentősebb, a régió egészét érintő eleme az úthálózat-fejlesztés. – A közlekedésnek döntő jelentősége van Szombathely szempontjából, hiszen településünk megkülönböztetett jelentőségét mindig is az adta, hogy az utak csomópontjában helyezkedik el. Az M86-os út megépítésével ismét bekapcsoltuk szeretett városunkat a nemzetközi úthálózatba. Közvetlen összeköttetést létesítettünk Budapesttel és most ezt szeretnénk megtenni Béccsel is. Ehhez az alapot az jelentené, hogy megújítsuk, négysávossá szélesítsük Kőszeg felé a 87-es főutat, ami rákapcsolódik az osztrák S31-es gyorsforgalmi útra. Emellett pedig kiemelt jelentősége van a 86-os főút további fejlesztésének Egyházasrádócig, ami Körmend irányába egyszerűsítené és gyorsítaná a közlekedést – hangsúlyozta Hende Csaba országgyűlési képviselő. A parlament alelnöke hozzátette: új elemként kerülhet be a Modern Városok Programba a szombathelyi körgyűrű bezárása, aminek köszönhetően a város belső útjai is fellélegezhetnek.

Így nézne ki a Perint-patak partja Fotó:szombathely.hu

Kósa Lajos hangsúlyozta: a Modern Városok Program keretében a kormány támogatja a Gothard-kastély felújítását, a Schrammel-gyűjtemény méltó elhelyezését, a Szombathelyi Képtár és a Romkert felújítását, a buszpályaudvar átköltöztetését a vasútállomáshoz, egy fedett teniszcentrum és egy lovassportközpont építését, valamint a városi fedett uszoda családi wellnessrészleggel bővítését. A miniszter kitért arra is, hogy a tervek szerint kétmilliárd forintból az ipari park területén a városi közszolgáltató cégek számára közös multifunkcionális telephelyet hoznának létre. Szólt arról is, hogy megkezdődött a dozmati víztározó építése, amelynek köszönhetően teljessé válik a város árvízvédelme. A tervek szerint jóléti funkciókat is kap a terület, például horgászparadicsomot alakítanak ki. A Perint-patak mentén pedig kávézók, éttermek, sétautak lesznek és szabadtéri színpad is helyet kapna.


– Szombathelynek szép a múltja, gyönyörű a jelene és gyönyörű a jövője is. Olyan fejlődés előtt áll a város, amilyenre eddig még nem volt példa – fogalmazott a sajtótájékoztatón Puskás Tivadar polgármester.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.