EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 24., vasárnap
Gábor, Karina

Egyéb XV.kerület

László Tamás: A közrend és a köztisztaság fenntartása nem kétnapos feladat

2010 és 2014 között a kerületi közrend és köztisztaság megerősítése érdekében László Tamás országgyűlési képviselő számos kezdeményezését valósították meg. A képviselő elmondta, 2015 után ez a folyamat, mint annyi más is a kerületben, megtorpant, sok esetben a visszájára fordult.

Az évtized elején többek között Újpalotán, majd a kerület többi városrészében is megindult a térfigyelő kamerák rendszerének kiépítése. Létrehoztak egy kerületgazda-szolgálatot, amely kerékpáros járőreivel hamar népszerűségre tett szert. Számos konkrét ügyben – például a Palotás közben a Dolce Vita kocsma vagy Újpalotán az engedély nélkül épült, a tűzoltási útvonalat akadályozó közterületi pavilonok esetében – erélyesen és következetesen jártak el. Ezeknek az intézkedéseknek híre ment a kerületben, ami megszilárdította a közrendet, köztisztaságot és ezzel együtt a közbiztonságot is.
– Emellett a közterületeken a korábbi időszakokkal ellentétben sok száz parkolót építettünk, mivel úgy gondoltuk, és gondoljuk ma is, hogy a szabálytalan parkolást csak akkor szabad a közterület-felügyeletnek büntetnie, ha egyébként van elegendő parkolóhely, például az újpalotai lakótelepen – mondta lapunknak László Tamás, aki hozzátette, sajnálattal állapítja meg, hogy 2015 után ez a folyamat, mint annyi más a kerületben, megtorpant, sok esetben a visszájára fordult.
– A kerületet ellepte a szemét, elszaporodtak az illegális lerakók, a közterületek korábbi rendje és a köztisztaság állapota is egyre romlik. A Lamperth Mónika „magánhadseregeként” létrehozott egyesített közterület-felügyelet ugyan lényegesen nagyobb létszámmal és eszközparkkal működik, ám a túlnyomó többségében jóérzésű, a közrend és köztisztaság iránt érzékeny kerületi lakosok úgy vélik, a szervezet nem a rendeltetésének megfelelő célokat szolgálja. Sokszor elnézi a devianciát, a közterületi szemetelést, a közrend és köztisztaság elleni súlyos vétségeket.
László Tamás elmondta, a kerékpáros járőrszolgálat emberközeliségét felváltotta az autós szolgálat, mintha a járművekből nem is vennék észre a problémákat. A munkarendjük sem igazodik a tettenérésre alkalmas esti és éjszakai órákhoz, ráadásul egyre több esetben előfordul, hogy a konkrét lakossági jelzéseket sem veszik figyelembe, ezekre szinte semmilyen visszajelzés nem érkezik.
– Talán nem véletlen, hogy az adottságai alapján vonzó és családbarátnak kikiáltott kerület lakossága változatlanul csökken, ahelyett, hogy nőne. Hajdu László most egy köztisztasági kampányt indított, két hétvégi napra szorítkozva. Ennek azonban szerintünk egész éves és rendszerelvű feladatnak kellene lennie. A közrend és a köztisztaság elemi igényük az itt élő, túlnyomórészt igényes lakóknak, amiért egész évben következetesen és erélyesen kell küzdeni. Erre kérjük a kerület vezetését, és nem két napra meghirdetett kampányra, mert az év további 363 napján is meg kell küzdeni – elsősorban az önkormányzatnak – a méltó és biztonságot nyújtó közrendért és közbiztonságért, és akkor a lakosság is magáénak érzi majd a kerületet.


Kapcsolódó Cikkek