EUR: 323,05 Ft
CHF: 286,52 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Belföld

Lázár: Még van arra lehetőség, hogy április 8-án Magyarország elkerülje, hogy bevándorlóország legyen

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a bevándorlás következményeire és hatásaira akart rávilágítani kedden Bécsben készült, a bevándorláshelyzettel kapcsolatos Facebook-videójával. A tárcavezető ezt csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján közölte, miután Gernot Blümel osztrák kancelláriaminiszterrel tárgyalt.

Elmondása szerint osztrák kollégájával egy jó hangulatú beszélgetésben tisztázták, hogy az osztrák fővárosban tett keddi magánlátogatása nem érinti a kétoldalú osztrák-magyar kapcsolatokat, amelyek annyira javulnak, hogy nincs, ami ezt el tudná rontani. A magyar kormány abban érdekelt, hogy a kapcsolatok a következő időszakban is érdemben javuljanak – tette hozzá.


A Miniszterelnökség vezetője kifejtette: a videóban Bécs egyik városrészében szerzett tapasztalatait akarta bemutatni, nem állt szándékában megbántani a bécsieket, de szeretett volna rávilágítani a bevándorlás következményeire és hatásaira, ami nem Bécs sajátos jelensége, például Brüsszelben és Berlinben is megtapasztalható.

Magyarországnak szólt a felhívás – mondta a miniszter -, azt szerette volna érzékeltetni, hogy az egy választás lehetősége, milyen lesz Budapest vagy más magyar nagyvárosok.


Még van arra lehetőség, hogy április 8-án Magyarország elkerülje, hogy bevándorlóország legyen – fogalmazott Lázár János.

Beszámolt arról is, hogy nincs lehetőség egységes uniós álláspontra az ENSZ globális bevándorlási javaslatcsomagjáról, amely megnyitná a magyar határokat és megteremtené a bevándorlás megszervezését. Ezt a kormány nem fogadja el, alapvető feltételek hiányoznak – fogalmazta meg, hozzátéve: a magyar javaslatok világosak és egyértelműek, s azokat Várhelyi Olivér, a brüsszeli magyar állandó uniós képviselet vezetője is nyilvánvalóvá tette szerdán Brüsszelben, a dokumentum tárgyalása során.

A világszervezet előtt két dokumentum van – magyarázta Lázár János, kifejtve: egyetértés van abban, hogy mi legyen a menekültekkel, és Magyarország minden nemzetközi konvenciót betart, ugyanakkor nincs egyetértés a gazdasági bevándorlók ügyében.

Az ENSZ zászlajára tűzte a migráció megszervezését, megfosztaná az országokat attól, hogy meghatározza, kik éljenek ott és ellehetetlenítené a határvédelmi kötelezettséget. A magyar álláspont szerint ez káros, mindenkinek joga van békében és biztonságban ott élni, ahová született – erősítette meg.

A migráció senkinek nem jó: annak sem, aki életét kockáztatva elindul és a célországoknak sem – emelte ki a tárcavezető.

Felidézte azt is, hogy a kormány az Alkotmánybírósághoz fordult, arra kérve, foglaljon állást: a magyar alaptörvény rendelkezései alapján egyáltalán van-e lehetőség arra, hogy az állam lemondjon a jogáról, hogy maga határozza meg, hogy ki éljen az országban. A kormány megítélése szerint a tiltott határátlépés súlyos bűncselekmény, az ENSZ pedig nem kényszerítheti rá az álláspontját a különböző tagállamokra – húzta alá Lázár János.

A gazdasági adatokról szólva azt mondta: ha a kvótákat végre kell hajtani, akkor azokat a forrásokat, amelyek nyugdíjemelésre, gyermekétkeztetésre, rászorulók támogatására fordítanak, a migránsokat ellátásra kell biztosítani.

További cikkek:

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Balliberális párttá vált a Jobbik

  Balliberális párttá vált a Jobbik

  Páros lábbal szállt bele Gyöngyösi Mártonba, volt pártja elnök-helyettesébe és az őt védő Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármesterbe Volner János, a Jobbikból a Mi Hazánk Mozgalomba igazolt képviselő.

 • 23-24 százalékkal bővült az építőipar 2018-ban

  23-24 százalékkal bővült az építőipar 2018-ban

  Vélhetően 23-24 százalékkal bővült az építőipar teljesítménye 2018-ban az előző év azonos időszakához képest – kommentálták piaci elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által az építőipar novemberi teljesítményéről kedden kiadott jelentést.

 • Felfüggesztett börtönre ítélték a védett lepkékre vadászó cseheket

  Felfüggesztett börtönre ítélték a védett lepkékre vadászó cseheket

  Természetkárosítás miatt jogerősen egy év két hónap, két év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Berettyóújfalui Járásbíróság kedden azt a négy cseh állampolgárt, aki 2017 szeptemberében fokozottan védett szikibagolylepkékre vadászott a biharsági tájvédelmi körzetben – közölte a Debreceni Törvényszék szóvivője az MTI-vel.