EUR: 321,17 Ft
CHF: 284,66 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb VII.kerület

Legyen még jobb Teréz- és Erzsébetvárosban élni!

Egyre többen élünk városokban, így a városi ember életminőségének javítása a politikai egyik legfontosabb feladata – mondta el a Lokál Extrának dr. Bajkai István, a hatodik és hetedik kerület parlamenti képviselőjelöltje.

– Alpolgármester úr, már lassan négy éve tölti be ezt a tisztséget a hetedik kerületben, és most a hatodik és hetedik kerület parlamenti képviselői tisztségéért indul. Mik a tapasztalatai, melyek a legfontosabb feladatok egy belvárosi kerületben?


– Egy belvárosi kerület speciális terep. Rengeteg ember él viszonylag kis területen. Ez a tény alapvetően meghatározza az életminőségüket. A XXI. század egyik legfontosabb feladata, hogy az egyre inkább a nagyvárosokban élő emberiség körülményeit javítani tudjuk. Úgy gondolom, parlamenti képviselőként ez kell legyen a legfőbb feladatom.

– Ha jól értem, az ön által említett feladatok a kor kihívásaira adott válaszok is egyben.


– Ez annyiban mindenképpen igaz, hogy a városi közösségek most kezdtek foglalkozni ezekkel a problémákkal, viszont azok már korábban is léteztek. Ilyen városi probléma lehet a rossz levegő, allergiát okozó anyagok megléte, a közbiztonság kérdése, a zöld felületek aránya, parkok, játszóterek állapota, vagy akár az utcák tisztasága is. Ha ezeken a területeken előrelépést érünk el, mindenkinek egyformán segíteni tudunk.

– Említette az allergiát és a rossz levegő összefüggéseit. Konkrét intézkedések is történtek a kérdésben?

– A mai városi polgár sokszor betegebb, mint azt feltételezzük. Az allergiás betegségben szenvedők száma folyamatosan növekszik, és ez nagyban összefügg az egyre inkább dominánssá váló városi életmóddal. A hetedik kerületi önkormányzat költségvetése során mindezekre figyelemmel az iskolás gyermekek (5–6. osztályos tanulók) részére allergiaszűrések elvégzésére, illetve a kerületben több ponton allergiát okozó tényezők vizsgálatára húszmillió forintos kertet javasoltam beállítani.

– De ha jól tudom, nem csak ezen a területen igyekeznek csökkenteni a városi lakosokat érintő szennyező anyagokat.

– A dolgok jelen állása szerint az elektromos autózás a jövő technológiája, ami segít tisztán tartani a város levegőjét. Ezzel összefüggésben inkább szimbolikus lépés, hogy a hetedik kerület 15 millió forintos támogatást biztosít a rendőrségnek, hogy elektromos járőrautót vásároljon. De mint mondtam, ez inkább csak jelzi, elkötelezettek vagyunk az életminőség javítása szempontjából. Ennél sokkal nagyobb hatású intézkedések is történtek.

– Fel tudna sorolni párat?

– Nagyon büszke vagyok arra, hogy Erzsébetvárosban a fogyatékkal élő gyermekek és a legkiszolgáltatottabb idősek számára is olyan pályázati rendszert hoztunk létre, amely közvetlen forrásokhoz juttatja őket. De, hogy ne csak szociális kérdéseket soroljak: az egyik leginnovatívabb kezdeményezésünk például az úgynevezett zöld fal, amely a levegő minőségét hivatott javítani a természet eszközeivel.

– Ha meg kellene fogalmaznia, miért indul el a választásokon, miket emelne ki?

– Terézváros és Erzsébetváros nagyon értékes kerületek. Patinás múlttal, sokszínű jelennel és reményteli jövővel. Mára olyan helyzet alakult ki, hogy országgyűlési képviselőként tudom segíteni leginkább ezt a két kerületet.

El kell kerülni, hogy Magyarország bevándorlóországgá váljon, és ehhez az országos politika a legjobb eszköz. Olyan többségre van szükség a parlamentben, amely elutasítja a bevándorlást és a határok ellenőrizetlen megnyitását.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.