EUR: 322,77 Ft
CHF: 281,53 Ft
2018. október 20., szombat
Vendel

Egyéb Tatabánya

Lehetőséget teremt a színház

Siketek és nagyothallók, illetve vakok és gyengén látók számára akadálymentesített formában mutatnak be előadásokat a Jászai Mari Színházban.

A kezdeményezés nem új keletű, hiszen az intézmény már évek óta úttörője a programnak – idén azonban már a felnőttbemutatók felét, három darabot is akadálymentesítettek.


– 2012-ben csatlakoztunk a programhoz, ami azóta is töretlen népszerűségnek örvend – hangsúlyozta Crespo Rodrigo, a Jászai Mari Színház igazgatója. – A siketek és nagyothallók számára jelnyelvi tolmács segítségével biztosítjuk a színdarabok közvetítését, míg a vakok és gyengén látók számára egy háromlépcsős rendszert alakítottunk ki.

A Jászai Mari Színház előadásain siketek, valamint vakok és gyengénlátók is részt tudnak venni az akadálymentes környezetnek köszönhetően

Ez utóbbi szisztéma egy előzetes hangzóanyaggal kezdődik, amelyből az előadás előtti napokban a látogatók részletesen megismerhetik magának a színházi környezetnek a leírását, valamint a darab díszleteit és jelmezeit – tette hozzá Mihály Csaba szakmai koordinátor, a tatabányai színház művészeti főtitkára. A közönség vak és gyengén látó tagjai az előadás előtt színpadbejáráson is részt vehetnek, melynek során egy úgynevezett touch tour keretében közelről is megismerkedhetnek az adott színmű díszletével, jelmezeivel és kellékeivel. Ezt követően a bemutató alatt kísérő narráció segíti őket a minél teljesebb színházi élmény megszerzésében.


A 2017/18-as évad minden eddiginél nagyobb számú akadálymentesített színdarabját a Majki Népfőiskolai Társaság mint a Komárom-Esztergom megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház program bonyolítója is támogatja. Bereznai Csaba, az egyesület önkéntese kiemelte: szerintük ez a kezdeményezés lehetőséget teremt, hiszen egy színház kapcsán nemcsak az oda való bejutást, hanem a kulturális élmények megszerzését is lehetővé kell tenni mindenki számára.

2010 őszén a 90 decibel projekt azzal a céllal jött létre, hogy a kulturális intézmények, s elsősorban a színházak és a múzeumok akadálymentesek legyenek a hallás- és látássérültek számára. A fogyatékos személyek jogairól szóló ENSZ-egyezményt Magyarország az elsők között írta alá. Ezek alapján kiemelt fontosságú az egyenlő esélyű hozzáférés a kultúrához. A civil kezdeményezésű 90 decibel program, amelyhez a tatabányai teátrum is csatlakozott, ezt kívánja elősegíteni és koordinálni, melyhez a szükséges szakembereket és azok képzését is hosszú távon biztosítja.

Kapcsolódó Cikkek