2018. november 18., vasárnap
Jenő

Egyéb Székesfehérvár

Lejárnak, elfagynak a vízmérők

Télen a vízmérők, sőt a használaton kívüli házi vízvezetékek is elfagyhatnak. Az ilyenkor elfolyó víz díját a jogszabályok szerint a felhasználónak kell megfizetnie – hívja fel körlevelében a figyelmet a Fejér megyei víziközmű-szolgáltató, a Fejérvíz Zrt.

Az elfagyás elkerülése érdekében a vízmérőaknákat, vízmérőhelyeket hőszigetelés szempontjából ellenőrizni kell, a rosszul záródó, sérült, szabálytalan aknafedlapot ki kell cserélni, meg kell javítani. Nem szabad megfeledkezni az üdülő- vagy zártkerti ingatlanok és a vízzel ellátott építési, azaz üres telkek vízhálózatának víztelenítéséről sem – ilyenkor mindig a vízmérő előtti, utca felőli csapot kell elzárni, a belső csapot nyitva kell hagyni, így a vízmérőből is el tud távozni a víz.


A másik megyei szolgáltatónál, a DRV -nél vízmérők javítását, hitelesítését végzik Fotó: DRV

A társasházak lakásaiban, üzleteiben, bérleményeiben levő mellékvízmérők hitelességi ideje 8 év. Így a 2010. évi hitelesítésű mellékmérőket idén december 31- ig hitelesre kell cserélni. (A hitelesítés éve a mérőre szerelt műanyag lapocskán olvasható.) A víziközmű-szolgáltatási törvény végrehajtásáról szóló kormányrendeletnek megfelelően a mellékvízmérők cseréjéről, hitelesítéséről az elkülönített vízhasználó, magyarán a társasházban élő, mellékmérővel rendelkező felhasználó saját költségén köteles gondoskodni – hívja fel a figyelmet a társaság egy másik fontos kötelezettségre.

A mellékmérők cseréje rendkívül fontos mindenkinek, hiszen a lejárt hitelességű vízmérőre számlát tilos kiállítani, így a mérőcsere elmaradása esetén a lakás fogyasztása a bekötési (fő)mérő számlájában fog megjelenni, azaz a többi lakó fogja azt is megfizetni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.