2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb Szolnok

Lenyűgöző volt a hadijáték

A hideg idő nem szabhatott gátat a már több mint két évtizede létező hagyománynak, így a szolnoki csatát a szokásos helyen, a Tiszavirág híd előtti ártéren idén is megrendezték. A felvonuló csapatok a korábbi évekhez hasonlóan lovasrohamokkal, kardcsatával és ágyúkkal nyűgözték le az érdeklődőket. Egyedül a 14 órára a Szabadság térre tervezett koszorúzás maradt el.

1849 márciusának elején a császáriak megszállva tartották Szolnokot. Hogy elűzzék őket, a honvédcsapatok kieszeltek egy haditervet, mely szerint Vécsey Károly és Damjanich János vezérőrnagyok csapataikkal egyszerre támadják meg a szolnoki hidat: Vécsey Cibakházától, Damjanich Törökszentmiklóstól kiindulva. Ezzel akarták magukra vonni a Windisch- Grätz vezette császári sereg figyelmét, hogy aztán a főhad is mozgásba tudjon lendülni. Ez a terv azonban nem pontosan így sikerült, mert pár nappal korábban a császáriak leverték a magyar csapatokat a kápolnai csatában. Ennek ellenére Vécsey és Damjanich megindult Szolnok felé.


Fotó: Kiss János

A sereg lőtávolban nyomult előre, amikor a császáriak tüzet nyitottak. A 3. honvédzászlóalj parancsnoka „félrehúzódj” jelzést adott, a zászlóalj dobosa viszont egy kicsit többet ivott a kelleténél, és nem törődve a paranccsal, a roham jelzését ütötte. A zászlóalj azonnal nekirontott az ágyúknak, mire azokat visszavonták, így Damjanichék be tudtak vonulni a városba. Innentől pedig már könnyű volt. A terv sikeres volt, a Tisza valamennyi hídja magyar kézre került. A császáriak még soha nem tapasztaltak ilyen összehangolt támadást. A szolnoki csata így a dicsőséges tavaszi hadjárat megindításának az első lépése volt.

Fotó: Kiss János

Fotó: Kiss János

Fotó: Kiss János

Fotó: Kiss János

Fotó: Kiss János

Fotó: Kiss János

Fotó: Kiss János

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.