EUR: 321,33 Ft
CHF: 284,68 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb Zalaegerszeg

Lesz-e zalai gyümölcs idén az egerszegi piacon?

Ha elfagyott a rügy csak kettévágva látható, ha még zöld a közepe akkor túlélte
Fotó: Inhof András

Aggódnak a zalai gyümölcstermesztők a február végén, március elején tapasztalt erős fagyok miatt. A tartós „mínuszok” elsősorban a kajszi- és az őszibarackot, a korai cseresznyét, valamint a meggyet károsították, a későbbiekben kiderül, mennyire sérültek a tavaszra vágyó rügyek.

A tapasztalatok szerint sajnos az idared almafajták is megfáztak, a gazdák a rügy és az ág kettévágásával vizsgálják a problémát, ha szobamelegben előre hajtatják, látható, hogy történt-e károsodás.


Néhány nap elteltével a virág közepén elhelyezkedő sovány vagy már duzzadó bibét hosszában egy éles késsel, szikével, pengével szét kell vágni. Még nagyító sem kell a vizsgálathoz. Ha zöld, akkor megúszta, ha barna, fekete, netán már a hozzáéréstől leesik, akkor a korona különböző pontjairól érdemes mintát venni, és ennek alapján egy egyszerű aránypárral megjósolható, mekkora lesz a termés. Ha a rügyek 20-30 százaléka nem hajt ki, aggodalomra nincs ok, mivel a hiányt virágzáskor pótolja a természet. A szakemberek szerint a nagyobb károkra is létezik megoldás, mert ha azt látják, hogy gond van  a szállító szövetrendszerben, akkor is gyógyíthatók a fák. Az extrém hideg miatt több helyen a metszési munkákkal sem tudtak haladni, de legalább a kártevők elpusztultak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.