2018. október 20., szombat
Vendel

Egyéb Zalaegerszeg

Lesz-e zalai gyümölcs idén az egerszegi piacon?

Ha elfagyott a rügy csak kettévágva látható, ha még zöld a közepe akkor túlélte
Fotó: Inhof András

Aggódnak a zalai gyümölcstermesztők a február végén, március elején tapasztalt erős fagyok miatt. A tartós „mínuszok” elsősorban a kajszi- és az őszibarackot, a korai cseresznyét, valamint a meggyet károsították, a későbbiekben kiderül, mennyire sérültek a tavaszra vágyó rügyek.

A tapasztalatok szerint sajnos az idared almafajták is megfáztak, a gazdák a rügy és az ág kettévágásával vizsgálják a problémát, ha szobamelegben előre hajtatják, látható, hogy történt-e károsodás.


Néhány nap elteltével a virág közepén elhelyezkedő sovány vagy már duzzadó bibét hosszában egy éles késsel, szikével, pengével szét kell vágni. Még nagyító sem kell a vizsgálathoz. Ha zöld, akkor megúszta, ha barna, fekete, netán már a hozzáéréstől leesik, akkor a korona különböző pontjairól érdemes mintát venni, és ennek alapján egy egyszerű aránypárral megjósolható, mekkora lesz a termés. Ha a rügyek 20-30 százaléka nem hajt ki, aggodalomra nincs ok, mivel a hiányt virágzáskor pótolja a természet. A szakemberek szerint a nagyobb károkra is létezik megoldás, mert ha azt látják, hogy gond van  a szállító szövetrendszerben, akkor is gyógyíthatók a fák. Az extrém hideg miatt több helyen a metszési munkákkal sem tudtak haladni, de legalább a kártevők elpusztultak.

Kapcsolódó Cikkek