EUR: 317,77 Ft
CHF: 281,26 Ft
2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Belföld

Letették a Cziffra Központ alapkövét

Ünnepélyes keretek között tette le a VIII. kerületi Cziffra Központ alapkövét Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, valamint Balázs János zongoraművész, az intézmény művészeti vezetője. Beszédében Balog kiemelte, hogy az Európában egyedülálló összművészeti intézmény, amely 2,5 milliárd forint hazai forrásból épül majd meg, a roma és nem roma magyarok számára teremt közösségi teret.

– A felépülő központ új lehetőséget teremt Magyarországnak és Európának, hogy jobban megismerjük a nemzetiségek, ezen belül kiemelten a magyar cigányság kultúráját, amely elválaszthatatlan a magyar kultúrától – jelentette ki Balog.


A tárcavezető szerint az épületbe egy 350 fő befogadására alkalmas színháztermet terveztek, ahol zenei és táncprodukciókat is bemutatnak, lesznek állandó és tematikus kiállítások, zenei, tánc- és filmművészeti szakmai műhely, professzionális stúdió, digitális archívum és könyvtár, valamint rádióműsor sugárzására alkalmas stúdió és szerkesztőség.

Balázs János, az intézmény művészeti vezetője szerint a Cziffra Központ képes lesz a társadalom kulturális értékeinek központi intézményévé válni, amely megőrzi és egyben tovább is adja a múlt és jelen értékeit. A létesítmény várhatóan 2019-ben nyitja meg kapuit.

Balog Zoltán
Fotó: Mészáros Diána

Kapcsolódó Cikkek