2018. október 19., péntek
Nándor

Külföld

Lezuhant egy orosz szállítógép, sokan meghaltak

Lezuhant egy An-26-os orosz szállítógép Szíriában, a hmejmími orosz katonai légitámaszponton; a fedélzeten lévő mind a 33 utas és a 6 főnyi személyzet életét vesztette – közölte kedden az az orosz védelmi minisztérium.

Az első híradások még 32 halottról szóltak. A minisztérium tájékoztatása szerint mind a 39 áldozat katona volt. A leszállni készülő gép tragédiája közép-európai idő szerint 13 óra körül történt. Az első értesülések szerint a légi katasztrófát műszaki hiba okozhatta, de a védelmi minisztérium szakbizottsága és a katonai főügyészség az összes lehetséges okot meg fogja vizsgálni.


A repülőgép mintegy 500 méterrel a leszálló pálya előtt csapódott talajnak. A védelmi minisztérium helyszíni jelentésre hivatkozva közölte, hogy a repülőgépre nem tüzeltek.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) az ügyben a repülés, vagy annak előkészítése szabályai megszegésének címén büntetőeljárást indított. A Szverdlov megyében munkalátogatáson tartózkodó Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Szergej Sojgu védelmi miniszter telefonon számolt be a történtekről. Az államfő együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és a védelmi tárcának is.


Oroszország kilenc katonai repülőgépet és helikoptert veszített el azt követően, hogy két és fél évvel ezelőtt Bassár el-Aszad elnök rendszere oldalán beavatkozott a Szíriában zajló konfliktusba. A TASZSZ hírügynökség összehasonlító háttéranya szerint az orosz fegyveres erők az első csecsen háborúban (1994-1996) 40, a másodikban (1999-2007) mintegy 70, a 2008-as orosz-grúz katonai konfliktusban pedig nyolc légi járművet könyvelhetett el a veszteségek között.

Szíriában két orosz szállító és két csapásmérő helikopter, két Szu-24-es bombázó, egy Szu-25-ös csatarepülőgép és egy An-26-os pusztult el. Legutóbb februárban az észak-nyugati Idlíb tartományban a Szu-25-öst lőtték le. Pilótája, Roman Filipov őrnagy, aki katapultált, majd a földön a militánsokkal vívott egyenlőtlen tűzharc során felrobbantotta magát, posztumusz az Oroszországi Föderáció hőse címben részesült.

Az An-26-os két hajtóműves, légcsavaros, gázturbinás, polgári és katonai célokra egyaránt használható szállító repülőgép. A kijevi Antonov tervezőiroda fejlesztette ki az An-24T teherszállító repülőgép alapján. 1969-ben mutatták be és 1986-ig gyártották a Szovjetunióban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ősszel is a paradicsomban!

  Ősszel is a paradicsomban!

  A tökéletes esküvő lezárása nem is lehetne más, mint egy csodás nászút. Az ifjú párok előszeretettel választanak egzotikus úticélokat mézesheteik eltöltésére. Romantikus vízparti bungalók, óceánra épült szerelmi fészkek, privát partszakasz, mind-mind hívogatóan csalogatják a friss házasokat a világ minden tájáról, így Magyarországról is.

 • Felborult egy gyerekekkel teli busz, rengeteg sérült!

  Felborult egy gyerekekkel teli busz, rengeteg sérült!

  Felborult egy gyerekekkel teli busz a kelet-csehországi Pardubice közelében csütörtökön, legalább tizen súlyosan, tizenkilencen pedig könnyebben sérültek meg – közölte a CT cseh televízió a mentőszolgálat egyik szóvivőjére hivatkozva.

 • A nap képe: Törésvonal

  A nap képe: Törésvonal

  Több ezer embert kellett kitelepíteni Franciaország városaiból a brutális esőzések miatt. A csatornák már nem tudták elnyelni a pillanatok alatt lezúduló csapadékot, így az özönvízként tarolta le a dél-franciaországi Villalier városát is.