EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 24., vasárnap
Gábor, Karina

Egyéb XIV.kerület

Lila Nap a Civil Házban

Lila Nap, azaz Purple Day Magyarországon címmel tartanak rendezvényt a Magyar Epilepsziával Élők Alapítvány és az Epilepszia Fórum Facebook-csoport szervezésében március 26-án a Zuglói Civil Házban. A Lila Nap célja az epilepszia elleni erőfeszítések támogatása és az epilepsziások életének bemutatása.

– A Lila Napot 2008-ban Cassidy Megan Kanadában, Halifax Westben alapította, hogy tudatosítsa: ha valaki epilepsziás, akkor sem marad, nem maradhat magára – mondta lapunknak Hermál Henriett, az idei zuglói Lila Nap egyik szervezője, aki hozzátette, az epilepszia az egyik leggyakoribb neurológiai betegség a világon, becslések szerint több mint 50 millió ember él vele együtt világszerte.

Cassidy Megan találta ki a Lila napot – még 2008-ban


– Magyarországon a lakosság 1,5 százaléka, közel 150 ezer ember szenved epilepsziában, valamint közel ennyi családtagot és barátot érint a betegség elleni küzdelem. A legtöbb ember nem képes felismerni az epilepsziás rohamokat és típusokat, illetve nem tudja, hogyan reagáljon megfelelően, hogyan nyújtson elsősegélyt. A Lila Nappal az epilepsziások és a velük közösséget vállalók minden év március 26-án nyíltan felvállalják az epilepsziát, a vele járó életmódot. Ezen a napon ezért az embereket szerte a világon arra kérjük, hogy egy lila kokárdát, szalagot, illetve egyéb lila színű ruhaneműt vagy kiegészítőt viseljenek. A világnap így segíti elő a betegség megismertetését, csökkenti a megbélyegzést, és javítja az epilepsziával élők és az egészséges emberek közötti viszonyt.

 

Kapcsolódó Cikkek