EUR: 321,20 Ft
CHF: 281,49 Ft
2018. november 18., vasárnap
Jenő

Egyéb XIV.kerület

Lila Nap a Civil Házban

Lila Nap, azaz Purple Day Magyarországon címmel tartanak rendezvényt a Magyar Epilepsziával Élők Alapítvány és az Epilepszia Fórum Facebook-csoport szervezésében március 26-án a Zuglói Civil Házban. A Lila Nap célja az epilepszia elleni erőfeszítések támogatása és az epilepsziások életének bemutatása.

– A Lila Napot 2008-ban Cassidy Megan Kanadában, Halifax Westben alapította, hogy tudatosítsa: ha valaki epilepsziás, akkor sem marad, nem maradhat magára – mondta lapunknak Hermál Henriett, az idei zuglói Lila Nap egyik szervezője, aki hozzátette, az epilepszia az egyik leggyakoribb neurológiai betegség a világon, becslések szerint több mint 50 millió ember él vele együtt világszerte.

Cassidy Megan találta ki a Lila napot – még 2008-ban


– Magyarországon a lakosság 1,5 százaléka, közel 150 ezer ember szenved epilepsziában, valamint közel ennyi családtagot és barátot érint a betegség elleni küzdelem. A legtöbb ember nem képes felismerni az epilepsziás rohamokat és típusokat, illetve nem tudja, hogyan reagáljon megfelelően, hogyan nyújtson elsősegélyt. A Lila Nappal az epilepsziások és a velük közösséget vállalók minden év március 26-án nyíltan felvállalják az epilepsziát, a vele járó életmódot. Ezen a napon ezért az embereket szerte a világon arra kérjük, hogy egy lila kokárdát, szalagot, illetve egyéb lila színű ruhaneműt vagy kiegészítőt viseljenek. A világnap így segíti elő a betegség megismertetését, csökkenti a megbélyegzést, és javítja az epilepsziával élők és az egészséges emberek közötti viszonyt.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.