2019. március 25., hétfő
Irén, Írisz

Egyéb Hódmezővásárhely

Magányosan nem lehet egészséges életet élni

Márciusban a hódmezővásárhelyi református ótemplom szervezésében A lelki egészség iskolája címmel indult előadás-sorozat, amelyet egészen május elejéig minden hétfőn megtartanak.

– A lelki egészség kérdése a mi kultúránkban, a mi népünkben nagyon égető kérdés. Ezzel az előadás-sorozattal azt szeretném elérni, hogy itthon is ismerjék fel minél többen azt, hogy valójában a jövő, a fejlődés, a gyarapodás lelkiekben, szellemiekben és anyagiakban is elsősorban a lelki kultúrán, az önazonosságon múlik. Azoknak az embereknek, akik nem úgy kelnek fel reggelente, hogy van értelme annak, hogy felkeljenek, hogy valamit meg fognak tudni valósítani, e hit, meggyőződés nélkül nagyon nehéz gyarapodniuk, ötről a hatra jutniuk – fejtette ki dr. Grezsa Ferenc, a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézetének tanszékvezetője.


Dr. Grezsa Ferenc, a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézetének tanszékvezetője

Dr. Grezsa Ferenc évek óta a gyülekezet aktív tagja, és fontosnak tartotta, hogy a tudását közkinccsé tegye.

– Egészséges csak közösségi kapcsolatokkal lehet valaki. Tehát magányosan nem lehet egészséges életet élni, lelkiekben legalábbis. Egy kettős hagyományrendszer él a magyarságban, ami sok szempontból tehertétel is. Van egy polgárosultabb hagyomány, és van egy keletiesebb, misztikusabb hagyományrendszer. A nemzeti és a személyes önismeret mélyítése révén viszont nagyon sok indíttatást kaphatunk a múltunkból a jövőt illetően – tette hozzá a szakember.

A következő előadás április 9-én lesz, amelyen a függőségek kerülnek szóba.

Kapcsolódó Cikkek