EUR: 322,61 Ft
CHF: 281,16 Ft
2018. október 19., péntek
Nándor

Egyéb Szombathely

Magyar bajnokság télben és jégben

A legjobbak közül ,,csak” az olimpiai és kétszeres Európa-bajnok Pars Krisztián hiányzott a téli dobó országos bajnokságról, amelyet már hagyományosan Szombathelyen rendeztek meg. A Márton Anita, Halász Bence és Gyurátz Réka részvételével lezajlott idei verseny nem csupán a nevében volt téli.

A február végi időjárás a szervezőkre, rendezőkre egyaránt alaposan ráijesztett: a havazás és a hideg nem tett jót a dobópályának, mire azonban a versenyek megkezdődtek, sikerült komfortos körülményeket teremteni, és újra remek Ob-t rendezhetett Szombathely.


Németh Zsolt mesteredző szerint biztatóak az eredmények Fotó: CSG

Kalapácsvetésben a verseny az időszaknak megfelelő, biztató eredményeket hozott. A férfiaknál Halász Bence (Dobó SE) 71,65 méteres dobással győzött Hudi Ákos (Dobó SE, 70,85 méter) és Pásztor Bence előtt (VEDAC, 69,58 méter) előtt. A Szombathelyi Dobó SE versenyzőivel kapcsolatban Németh Zsolt mesteredző elmondta: elégedett a teljesítményekkel, csupán a férfi kalapácsvetők 1–3. helyezettjében maradhat hiányérzet, hiszen ennél mindhárman többet tudnak, ugyanakkor a mögöttük végzett Rába Dániel, Varga Donát és Varga Balázs (mindannyian Dobó SE) teljesítménye is megsüvegelendő.

– Azt gondoltam, hogy sikerül a dél-afrikai edzéseredményeimet megismételni és 75 méter közelében dobni, azonban ezt a téli időjárás egyáltalán nem segítette. Próbáltam a versenyre összeszedni magam, ez szerintem sikerült is és megnyertem a bajnoki címet. A végén kockáztattam, de technikailag hibáztam, így rontott dobásaim is voltak, de ezért nem vagyok bosszús. Úgy érzem, jó formában vagyok, az időjárás remélem Portugáliában, a téli dobó Európa-kupán már velem lesz és akár 75 méter felett is dobni tudok – fogalmazott a 20 esztendős bajnok, Halász Bence.


Halász Bencének nem sikerült 75 méter felett dobnia, de így is megnyerte a bajnokságot Fotó: CSG

A nők téli bajnoki címét Gyurátz Réka (Dobó SE) 70,57 méteres címvédéssel és bajnoki csúccsal hódította el kalapácsvetésben, de a mögötte végzett Gergelics Cintia (Dobó SE, 64,41 méter) és Németh Zsanett (Dobó SE, 57,68 méter) is jól dobott. Mögöttük a még ifjúsági korú két dobó, Giczi Eszter (49,70 méter) és Rajczi Bianka (46,84 méter) is beverekedte magát a nyolcas döntőbe.

– A körülményekhez képest nagyon jól sikerült az országos bajnokság, sikerült az idei legjobbat elérnem, valamint a magyar bajnoki csúcs is összejött. A 70 méter 57 centiméteres dobással abszolút elégedett vagyok – nyilatkozta a mindig mosolygós Gyurátz Réka.

Márton Anita jó formában Fotó: CSG

A kiscsarnokban rendezett súlylökést is optimális feltételek között bonyolították le, a szervezők több iskolától kölcsönöztek szivacsot, a kültéri fűtőtestek pedig komfortossá tették a dobásra várakozó sportolók pihenő-, illetve felkészülési idejét.

Nagy érdeklődés kísérte a súlylökés fedettpályás bajnokságán dobókörbe lépő olimpiai bronzérmes, világbajnoki ezüstérmes, kétszeres fedett pályás Európa-bajnok súlylökő, Márton Anita szereplését. A birminghami vb-re készülve tartva jó formáját, a Sugár úti Atlétikai Centrum kiscsarnokában egy igazán kiváló sorozat közben elért 18,70 méteres teljesítménnyel Anita meg is nyerte a bajnokságot, így magabiztosan utazhatott a lapzártánk idején lebonyolított angliai viadalra, ahová a világ idei második legjobb eredményével nevezett be.

A Dobó SE kiválóságai legközelebb a március 10–11-i portugáliait téli Európa-kupán szerepelnek. A szombathelyi atlétikát Halász Bence, Gyurátz Réka, Hudi Ákos és a tervek szerint Gergelics Cintia képviselheti.

Kapcsolódó Cikkek