EUR: 323,26 Ft
CHF: 283,25 Ft
2018. október 19., péntek
Nándor

Belföld

Tovább szárnyal a turizmus, ha marad a biztonságos országkép

Elsődleges szemponttá lépett elő a turizmusban a biztonság, az utazók a bédekkerek helyett világszerte az olyan országok kínálatát böngészik, amelyek a tipikus vendégvonzó attrakciókon túl a veszélytelen pihenés lehetőségét is biztosítják – írta a Magyar Idők.

A lap pénteki száma szerint Magyarország előnyös helyen áll a biztonságos úti célok nemzetközi listáján, megelőzve több nyugat-európai államot. Ez kedvező képet fest a külföldi turisták szemében, és versenyelőnyt hoz a hazai turizmusnak, biztosítva több mint négyszázezer munkavállaló megélhetését az állam által is támogatott fejlesztésekkel bővülő piacon.


A Magyar Időknek Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója elmondta, 2015-ben a nyár végi magyarországi menekülthelyzet egyértelműen éreztette hatását a turizmusban, az októberben országos szinten mért 2,8 százalékos visszaesés pedig egyértelműen annak volt köszönhető, hogy a világot bejárták a Keleti pályaudvar előtt táborozó migránsokról készült képek, a nyugat-európai vendégek egy része pedig úgy döntött, hogy nem utazik ide.

A vezérigazgató elmondta, a turizmus teljesítménye 2010 óta évről évre rekordokat dönt Magyarországon, 2017-ben pedig minden idők legjobb turisztikai éve volt. A kereskedelmi szálláshelyekre érkező vendégek száma alig maradt el a 12 milliótól, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma pedig megközelítette a 30 milliót. Magyarország növekedése meghaladja az uniós átlagot, az előző évben a szállásdíjbevételek 115 százalékkal voltak magasabbak a 2010-es eredményhez viszonyítva – fejtette ki.


Aláhúzta, az iparág jelentősen hozzájárul a gazdaság élénkítéséhez és a munkahelyteremtéshez, a közvetett hatásokkal együtt az ágazat a bruttó hazai termék (GDP) 10,3 százalékát adja. “A tavaly elfogadott Nemzeti turizmusfejlesztési stratégia 2030-ban pedig nem kevesebbet vállaltunk, mint azt, hogy 16 százalékra emeljük a GDP-hez való hozzájárulás mértékét” – mondta.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Nyomoznak Gyurcsány cége ellen

    Nyomoznak Gyurcsány cége ellen

    Nyomozást rendelt el az Altus Portfólió Kft. gyanús hitelezési gyakorlata ügyében a Fővárosi Főügyészség. Mint ismeretes: a Magyar Nemzeti Bank augusztusban 15 millió forintos bírságot szabott ki Gyurcsány Ferenc cégére, mert a kft.

  • Robotizált tehénistállót adtak át Kocson

    Robotizált tehénistállót adtak át Kocson

    Egymilliárd forintos beruházással épült robotizált tehénistállót adtak át csütörtökön Kocson; az Aranykocsi Zrt. létesítményében az állatok fejését robotok végzik, emellett a takarmányozást, a trágyázást és a többi szükséges műveletet is teljesen automatizálták.