EUR: 326,54 Ft
CHF: 300,12 Ft
2019. augusztus 20., kedd
István

Egyéb Miskolc

Májusban ismét Borangolás

A Miskolc város napja ünnepséghez kapcsolódó bor- és gasztronómiai fesztivált immár hetedik alkalommal rendezik meg az Európában egyedülálló, a város szívében található pincesoron és az Avasi kilátónál.

Az Avas-hegy oldalában több mint 800 pince és borház helyezkedik el, melyek nemritkán 300-400 évesek, és itt található a város két emblematikus építménye, az Avasi kilátó, valamint a középkori avasi református templom, melyek a rendezvény két kiemelt koncertjének helyszínei. A Miskolczi Borbarátok Társasága Egyesület által elindított, civil szervezetek összefogásával szerveződő, a tradicionális miskolci pincekultúra hagyományainak újjáélesztését célzó Avasi Borangolás idén már három napon át várja a látogatókat, május 17–19-én.


Zene, móka, kacagás és jobbnál jobb borok – fotó: Takács Joci

Az ország egyik legkülönlegesebb adottságú fesztiválja a helyszíneit tekintve folyamatosan bővült az elmúlt években. A Miskolc belvárosában, a sétálóutcától pár perc járásra található Avas-hegyoldal patinás pincesorai és hangulatos utcái mellett az Avas-tető a kilátóval új helyszínként sikeresen mutatkozott be az elmúlt évben. Idén a helyszínek kínálata tovább bővül, még több borász és étterem mutatkozik be, és a zenei programok száma is nő, az Avasi kilátónál közkedvelt hazai zenekarok koncertjei lesznek hallhatók.

Tavaly Grillus Vilmos is végigjárta már az avasi pincéket

A rendezvény három napján feléled az egész avasi pinceoldal. A borangolókat különböző stílust (népi, jazz- és világzene) képviselő zenekarok és utcazenészek várják. A borokról a helyi gazdákon kívül a Magyarország jelentős borvidékeiről meghívott több mint 70 borászat fog gondoskodni. Az ételeket a város neves vendéglői és a Food Truck Show tagjai tálalják az Avas több pontján és az Avas-tetőn, a kilátó mellett kialakított Gasztroplaccon.


A zenei programokat kereső „borangolók” koncerteket látogathatnak az avasi református templomban, a Palóczy emlékműnél és az Avasi kilátónál, de a hegyoldal számos pincéjénél is lépnek fel zenészek a három nap alatt. A borangolás – a fesztiválpohár megvásárlása mellett – továbbra is ingyenes, de az avasi református templomban és az Avasi kilátónál tartandó koncertek csak belépőjeggyel vagy bérlettel lesznek látogathatók. A jegyértékesítés hamarosan indul, a részletekről és a fesztiválprogramokról a rendezvény folyamatosan frissülő Facebook-oldalán és a www.borangolas.hu weboldalon lehet tájékozódni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Bár Botka Lászlóék hurráoptimista propagandát tolnak, és szerintük virágzik a szegedi gasztroélet, a valóságban egyre több vendéglős húzza le a rolót végleg Szegeden, akik pedig egyelőre még kitartanak, azoknak számos problémával kell megküzdenie.

 • Iskolakezdési támogatás

  Iskolakezdési támogatás

  Dunaújvárosban is igénybe vehető az iskolakezdési támogatás. A juttatást azok kaphatják meg, akiknek gyermeke az idei évben kezdi meg általános iskolai tanulmányait.

 • Méltó módon ünnepelni

  Méltó módon ünnepelni

  A nemzeti ünnepek – mint a közelgő augusztus 20. – szép eseménye, hogy a társasházakra is kikerülnek a zászlók épp úgy, mint a közintézményekre.

 • Látványos futballshow költözött a Béke térre

  Látványos futballshow költözött a Béke térre

  A kerületünkben zajló Mozgásban a kultúra! című rendezvénysorozat harmadik eseménye A futball látványosságai címet kapta. A Béke téren megrendezett programon mindenki megismerhette a teqballt, mint sportágat, sőt a Freestyle Foci csapata is látványos show-val készült.