2020. január 29., szerda
Adél

Egyéb Miskolc

Májusban ismét Borangolás

A Miskolc város napja ünnepséghez kapcsolódó bor- és gasztronómiai fesztivált immár hetedik alkalommal rendezik meg az Európában egyedülálló, a város szívében található pincesoron és az Avasi kilátónál.

Az Avas-hegy oldalában több mint 800 pince és borház helyezkedik el, melyek nemritkán 300-400 évesek, és itt található a város két emblematikus építménye, az Avasi kilátó, valamint a középkori avasi református templom, melyek a rendezvény két kiemelt koncertjének helyszínei. A Miskolczi Borbarátok Társasága Egyesület által elindított, civil szervezetek összefogásával szerveződő, a tradicionális miskolci pincekultúra hagyományainak újjáélesztését célzó Avasi Borangolás idén már három napon át várja a látogatókat, május 17–19-én.


Zene, móka, kacagás és jobbnál jobb borok – fotó: Takács Joci

Az ország egyik legkülönlegesebb adottságú fesztiválja a helyszíneit tekintve folyamatosan bővült az elmúlt években. A Miskolc belvárosában, a sétálóutcától pár perc járásra található Avas-hegyoldal patinás pincesorai és hangulatos utcái mellett az Avas-tető a kilátóval új helyszínként sikeresen mutatkozott be az elmúlt évben. Idén a helyszínek kínálata tovább bővül, még több borász és étterem mutatkozik be, és a zenei programok száma is nő, az Avasi kilátónál közkedvelt hazai zenekarok koncertjei lesznek hallhatók.

Tavaly Grillus Vilmos is végigjárta már az avasi pincéket

A rendezvény három napján feléled az egész avasi pinceoldal. A borangolókat különböző stílust (népi, jazz- és világzene) képviselő zenekarok és utcazenészek várják. A borokról a helyi gazdákon kívül a Magyarország jelentős borvidékeiről meghívott több mint 70 borászat fog gondoskodni. Az ételeket a város neves vendéglői és a Food Truck Show tagjai tálalják az Avas több pontján és az Avas-tetőn, a kilátó mellett kialakított Gasztroplaccon.


A zenei programokat kereső „borangolók” koncerteket látogathatnak az avasi református templomban, a Palóczy emlékműnél és az Avasi kilátónál, de a hegyoldal számos pincéjénél is lépnek fel zenészek a három nap alatt. A borangolás – a fesztiválpohár megvásárlása mellett – továbbra is ingyenes, de az avasi református templomban és az Avasi kilátónál tartandó koncertek csak belépőjeggyel vagy bérlettel lesznek látogathatók. A jegyértékesítés hamarosan indul, a részletekről és a fesztiválprogramokról a rendezvény folyamatosan frissülő Facebook-oldalán és a www.borangolas.hu weboldalon lehet tájékozódni.

Kapcsolódó Cikkek