EUR: 323,05 Ft
CHF: 286,52 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb Zalaegerszeg

Mamma Mia! Még mindig tombol az ABBA-őrület

Janza Kata és Polyák Lilla, a két fantasztikus művésznő közös show-műsorral lép hamarosan színpadra. Az ABBA együttes legnépszerűbb dalait éneklik, igazi bulit varázsolva a nézőtérre.

Közel 50 éve, hogy az ABBA nevű svéd csapat meghódította a világot. A négytagú  együttes több mint 350 millió eladott lemezt hagyott maga után, közel 100 dalt, és persze rajongók tömegeit szerte a világon. 2016-ban néhány dal erejéig újra összeálltak, és vannak arra irányuló terveik, hogy esetleg idén vagy jövőre ismét láthatjuk őket együtt a színpadon.


A tagok profi zenészek voltak már az ABBA előtt is. Benny és Björn saját zenekarában énekelt és zenélt. Agnetha és Frida sikeres szólókarriert tudhattak maguk mögött. A hetvenes évek elején kezdődtek a közös munkák, ahol a dalokat és a dalszövegeket főleg Björn és Benny írta, míg a slágergyártásban Stig Anderson (1931–1997) menedzser keze is alaposan benne volt. A közös munka eredménye az egyre jellegzetesebb hangzásvilágú, szerethető, jól eladható zene lett. Az énekesnők eltérő hangszínnel – Agnetha szoprán, Frida mezzoszoprán – jól kiegészítik egymást. Az ABBA tekinthető az első profi módon menedzselt popcsapatnak. Ők készítették az első – mai szemmel kezdetleges – videóklipeket is, amelyek hozzájárultak az együttes népszerűsítéséhez. Nagyszabású koncertkörutak, évente új nagylemez, mindegyiken több nagy sláger jellemezte fennállásuk évtizedét.

Fellépőruháik akkoriban kissé extravagánsnak, később inkább mókásnak tűntek. Népszerűségük sok országban nagyobb volt, mint hazájukban. Legtöbb daluk angol nyelvű, de közülük sok eredetileg svédül íródott. Énekeltek még spanyolul, németül és franciául. Noha a kritikusok sokszor „glamour-popnak” nevezik a zenéjüket, mégis időtállónak bizonyult, hiszen dalaik évtizedek elteltével is széles körben ismertek és kedveltek. Sikereikben annak is szerepe van, hogy zenéjük minden generáció számára befogadható és élvezhető. Az ABBA minden idők egyik legnépszerűbb együtteseként állandó viszonyítási alap, sőt legenda lett. 1982 volt az együttes utolsó éve. The Singles: The First Ten Years címmel kiadták az addigi 10 évet átfogó dupla albumukat. Tavaszra még egy új album volt tervben, azonban a májusi és június felvételek nehézkesen zajlottak, csupán három dalt rögzítettek: You Owe Me One, I Am the City és Just Like That. Benny Andersson és Björn Ulvaeus nem voltak megelégedve az eredménnyel, így az együttes nyári szünetet tartott. A további dalok rögzítését augusztus és november között folytatták, de ezek csak kislemezeken jelentek meg, az új nagylemez már nem készült el.


Az ABBA tíz évvel a megalakulás után abbahagyta a zenélést, így vége lett a 70-es évek legsikeresebb popcsapatának. A svéd kiadó 1992-ben úgy határozott, hogy kiadja az ABBA Gold albumot, amely a legsikeresebb számokat tartalmazta. Az album robbanásszerűen a világ toplistái élére került, és az együttes egyik legnagyobb sikere lett. 1993-ban ennek folytatásaként megjelent a More ABBA Gold, amely az addig kiadatlan I Am The Cityt is tartalmazta. Az eltelt években mind a négyen szólópályán igyekeztek érvényesülni. Agnetha és Frida szólóalbummal próbálkozott, Björn és Benny pedig egy régóta dédelgetett álmukat válthatták valóra, a musicalírást.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.