EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 23., szombat
Emőke

Belföld

Manapság arra mondják, hogy populista, akivel nem értenek egyet

Patrick j. Deneen, az amerikai University of Notre Dame politikai fakultásának docense adott interjút a Figyelőnek, melyben a populizmus védelmére kelt, és azt is kifejtette, az elitek a demokrácia egyes megnyilvánulásait tekintik antidemokratikusnak, hozzátéve: az Európai Unió egyik legfőbb jellegzetessége a nemzetállami szuverenitás gyengítése. A docens arról is beszélt, mi a baj a liberális demokráciával.

 Deneen szerint napjaink embere rosszul használja fel szabadságát, az elmagányosodott egyén csak magával van elfoglalva, csökken a házasságok száma, ez mind a liberális filozófia következménye. 


A liberális politikai berendezkedés ráadásul egy pradoxonnal küzd. „A felszabadulásunkhoz szükséges eszközök egyre jobban irányítanak minket, ahelyett, hogy mi irányítanánk azokat” – mondja Deneen. Ugyan a 80-as évek végén eldőlt, hogy a liberális demokrácia a legjobb berendezkedés, a docens szerint manapság ezt nem lehet egyértelműen kijelenteni. Deneen úgy véli, ez éppen a nyilvánvalóvá vált ellentmondásai miatt van. 

Ezzel kapcsolatban kifejti, hogy ez a válság összefügg annak az elitnek a válságával, akik néhány évvel ezelőtt még demokratikus legitimációt dicsőítették, ma viszon a demokrácia egyes megynilvánulási formáit egyenesen antidemokratikusnak bélyegzik.


 Deneen védelmébe veszi a populizmust is, amit szerinte manapság akkor használnak egyesek, ha valakivel nem értenek egyet, de valójában az “implicit kritikája bizonyos gazdasági folyamatoknak és többek között a migrációnak”.

 Deneen értelmezése szerint az is része a válságnak, hogy “az Európai Unió egyik legfontosabb jellegzetessége a nemzeti szuverenitás gyengítése. Megpróbál hatékonyan kormányozni olyan területeken, amelyek korábban a nacionális önállóság hatáskörébe tartoznak. Márpedig ez nem kompatibilis azzal, ahogy a Magyarok vagy a lengyelek értelmezik a nemzeti szuverenitást” – értékelt Deneen.

További részleteket a Figyelő legfrissebb számában olvashat.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek