EUR: 321,20 Ft
CHF: 281,49 Ft
2018. november 17., szombat
Gergő, Hortenzia

Belföld

Manapság arra mondják, hogy populista, akivel nem értenek egyet

Patrick j. Deneen, az amerikai University of Notre Dame politikai fakultásának docense adott interjút a Figyelőnek, melyben a populizmus védelmére kelt, és azt is kifejtette, az elitek a demokrácia egyes megnyilvánulásait tekintik antidemokratikusnak, hozzátéve: az Európai Unió egyik legfőbb jellegzetessége a nemzetállami szuverenitás gyengítése. A docens arról is beszélt, mi a baj a liberális demokráciával.

 Deneen szerint napjaink embere rosszul használja fel szabadságát, az elmagányosodott egyén csak magával van elfoglalva, csökken a házasságok száma, ez mind a liberális filozófia következménye. 


A liberális politikai berendezkedés ráadásul egy pradoxonnal küzd. „A felszabadulásunkhoz szükséges eszközök egyre jobban irányítanak minket, ahelyett, hogy mi irányítanánk azokat” – mondja Deneen. Ugyan a 80-as évek végén eldőlt, hogy a liberális demokrácia a legjobb berendezkedés, a docens szerint manapság ezt nem lehet egyértelműen kijelenteni. Deneen úgy véli, ez éppen a nyilvánvalóvá vált ellentmondásai miatt van. 

Ezzel kapcsolatban kifejti, hogy ez a válság összefügg annak az elitnek a válságával, akik néhány évvel ezelőtt még demokratikus legitimációt dicsőítették, ma viszon a demokrácia egyes megynilvánulási formáit egyenesen antidemokratikusnak bélyegzik.


 Deneen védelmébe veszi a populizmust is, amit szerinte manapság akkor használnak egyesek, ha valakivel nem értenek egyet, de valójában az “implicit kritikája bizonyos gazdasági folyamatoknak és többek között a migrációnak”.

 Deneen értelmezése szerint az is része a válságnak, hogy “az Európai Unió egyik legfontosabb jellegzetessége a nemzeti szuverenitás gyengítése. Megpróbál hatékonyan kormányozni olyan területeken, amelyek korábban a nacionális önállóság hatáskörébe tartoznak. Márpedig ez nem kompatibilis azzal, ahogy a Magyarok vagy a lengyelek értelmezik a nemzeti szuverenitást” – értékelt Deneen.

További részleteket a Figyelő legfrissebb számában olvashat.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebb a gyermekeknek szóló tévéreklám

  Egyre kevesebb a gyermekeknek szóló tévéreklám

  Egyre kevesebb a gyermekeknek szóló tévéreklám a médiatanács által elfogadott tanulmány szerint – közölte Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatóság az MTI-vel pénteken.

 • Rippl-Rónai egyik portréja kelt el a legmagasabb áron

  Rippl-Rónai egyik portréja kelt el a legmagasabb áron

  Rippl-Rónai József Kékruhás lány virágos kalapban című festménye 75,6 millió forintért kelt el a BÁV kétnapos őszi aukcióján, amelyen a festmények mellett műtárgyakat és ékszereket kínáltak az érdeklődőknek.

 • Tarlós: Körülbelül ezermilliárdot jelent a fővárosnak a kormányfővel megkötött megállapodás

  Tarlós: Körülbelül ezermilliárdot jelent a fővárosnak a kormányfővel megkötött megállapodás

  Körülbelül ezermilliárd forintot jelent Budapestnek az Orbán Viktor miniszterelnökkel szombaton aláírt – a főváros és a kormány együttműködéséről szóló, 15 pontból álló – megállapodás, amelynek része a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) létrehozása is – mondta Tarlós István főpolgármester a testület megalakulását követő budapesti sajtótájékoztatón.

 • Kiváló a magyar hal minősége

  Kiváló a magyar hal minősége

  Kiváló a Magyarországon termelt, kifogható és elfogyasztható halak minősége a sajtóban sugalmazott álláspontoktól eltérően – közölte Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) elnöke pénteken az MTI-vel.