EUR: 316,78 Ft
CHF: 281,84 Ft
2019. március 25., hétfő
Irén, Írisz

Belföld

Manipulálhatták a közvélemény-kutatást

Manipulálhatták a Republikon Intézet felméréseit, hogy a kampány kezdetén esést mutassanak a Fidesz–KDNP támogatottságában – írta a Figyelő. A lap szerint az „egykori SZDSZ utódszervezeteként funkcionáló Republikon Intézet” azok után állt elő a kormánypártok támogatottságának csökkenését harsogó felmérésével, hogy előtte 2017 nyara óta magasan a többi közvélemény-kutató cég által mutatott szint fölé pozicionálta a Fidesz népszerűségét.

A volt SZDSZ-es Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke MTI Fotó: Mohai Balázs

Az egykori SZDSZ-es politikus Horn Gábor és volt SZDSZ-tanácsadó Tóth Csaba intézete rendre 60 százalék körüli eredményen mérte a kormánypártokat az elmúlt bő fél évben, miközben a többiek 48–53 százalékpont körüli támogatottságról számoltak be. Ráadásul a most óriási bukásként aposztrofált 48 százalékkal a Fidesz jobb pozíciót érne el az április 8-i országgyűlési választáson, mint amikor 2014-ben 44 százalékos listás eredménnyel szerzett kétharmados parlamenti felhatalmazást.


A Figyelő szerint a Republikon adata aligha véletlenül – sokkal inkább politikai célzattal – sántít, a Fidesznek mért állítólagos rossz adat a legtöbb kutató szerint a párt valós, régóta változatlan támogatottságát jelzi, de így az ellenzéki kötődésű kutatóintézet – az ellenzéki sajtóval együtt – a korábbi túlmérés után zuhanást vizionálva kábíthatta a közvéleményt.

További cikkek:


Kapcsolódó Cikkek