EUR: 318,00 Ft
CHF: 280,65 Ft
2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb Győr

Már huszonöt éve győri az Audi

Az Audi 1993. február 18-án alapította győri vállalatát, azaz már huszonöt éve otthonra talált a városban. A jubileumi év legalább annyira emlékezetes lesz, mint az elmúlt negyedszázad szinte minden esztendeje. Új modell, elektromos motorok színesítik a palettát, és több mint hatmilliárd forintból bővítik a fejlesztőközpontot is.

Győri Audik a budapesti Gresham Palota előtt
Fotó: Marcali Gábor

A jubileum nyitányaként sajtótájékoztatót tartottak Budapesten, amelyen a kormányt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, a várost Borkai Zsolt polgármester, az Audi Hungariat pedig Achim Heinfling, az igazgatóság elnöke képviselte.


Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, Achim Heinfling az Audi Hungaria igazgatósági elnöke és Borkai Zsolt Győr polgármester a jubileumi ünnepségen
Fotó: Marcali Gábor

– Az Audi Hungaria 25 éve egyet jelent az innovációval. Büszkén tekintek vissza a vállalat által elért eredményekre, valamint munkatársaim teljesítményére, és bizakodva tekintek a következő 25 évre – fogalmazott Achim Heinfling, aki felidézte, 180 lehetséges telephelyet vizsgáltak, végül Győr lett a befutó. Volt egy félkész csarnok, gépgyártási hagyományok és nagyon jó keretfeltételek – ezekkel indokolta, miért kezdődhetett el Győrben a négykarikás márka sikertörténete.

Az Audi Hungaria két területen is új korszakba lép jubileumi évében: 2018-tól Győrben gördül le a gyártósorról a márka első Magyarországon gyártott SUV modellje, az Audi Q3. A motorgyártás az Audi e-tron elektromos meghajtásának gyártásával egy fontos stratégiai területtel bővíti portfólióját.


A miniszter bejelentette: a kormány 1,2 milliárd forinttal támogatja az Audi fejlesztő központjának bővítését.
Fotó: Marcali Gábor

Borkai Zsolt, Győr polgármestere szerint az Audi az itt élő emberek tehetségére, szorgalmára, kitartására, munkakultúrájára alapozta gazdasági, műszaki terveit, s ezek az elképzelések várakozáson felül teljesültek. Az Audi kiemelkedő szerepet játszik a foglalkoztatásban, az exportban, a legkorszerűbb technikát és technológiát honosította meg a városban. – Az Audi és Győr kapcsolata azonban messze túlmutat a gazdasági együttműködésen – hangsúlyozta a polgármester. Borkai Zsolt köszönetét fejezte ki a kormánynak, mely befektetőbarát környezetet teremtett, segített Győrnek és az Audinak a szükséges infrastruktúra kiépítésében és a felmerülő kérdések rugalmas, gyors megoldásában.

Borkai Zsolt (balra) átnyújtja az EYOF aranyérmet, köszönetet mondva a rengeteg támogatásért
Fotó: Marcali Gábor

Köszönetet mondott Szijjártó Péter miniszternek is, aki győri származású politikusként, kormánytagként sokat segít a városnak. Köszöntőjének végén EYOF-aranyérmet nyújtott át a győri Audi vezetőjének és a győri származású miniszternek. Szijjártó Péter elképesztő sikertörténetnek nevezte az Audi negyedszázados magyarországi történetét. A beszállítókkal együtt 30 ezer családnak ad biztos megélhetést, s 25 év alatt 8 milliárd eurót, azaz 2500 milliárd forintot fektetett be az ingolstadti cég Magyarországon.

– Győrben található a világ legnagyobb motorgyára, ezt 25 éve nem tudtuk volna elképzelni – mondta a miniszter, majd bejelentette, hogy a kormány 1,2 milliárd forinttal támogatja az Audi fejlesztőközpontjának bővítését. A 6,1 milliárd forintos beruházás eredményeként újabb harminc magyar fejlesztőmérnök állhat munkába.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.