EUR: 322,77 Ft
CHF: 281,53 Ft
2018. október 21., vasárnap
Orsolya

Egyéb XVIII.kerület XIX.kerület XX.kerület

Maradnak a pavilonok?

Továbbra is rendetlenség és káosz fogadja nap mint nap a Határ úti tömegközlekedési csomópontba érkezőket, a terület felújítását néhány, közterület-használati engedéllyel évek óta nem rendelkező pavilonos akadályozza. A főváros a folyamatban lévő perek miatt nem tud lépni, a helyiek és az átutazók pedig kerülgetik a nejlonból épült sátorvárost.

Lassan három éve el kellett volna készülnie a Határ út felújításának, ehelyett egyre nagyobb a szemét és a káosz a területen – számolt be a változás elmaradásáról a kispest.info. Emlékeztetnek, hogy a beruházás tervezését még 2012-ben kezdte meg a Fővárosi Önkormányzat.


NKerülgetik a járókelők a maradványokat (Fotó: Keresztesi Balázs)

Akkor a kereskedők nagy részével meg is állapodtak abban, hogy 2014-ben elhagyják a területet. A legtöbb pavilontulajdonos el is fogadta, hogy egy tulajdonosnak, ahogyan egy bérbe adott lakás tulajdonosának is, jogában áll meghatároznia, meddig kívánja bérbe adni az ingatlanját. Néhányan azonban úgy gondolták, hogy jogellenesen, közterület- használati engedély nélkül, jogi kiskapukat kihasználva is ott maradnak, nem törődve azzal, hogy így Dél-Pest közlekedési csomópontjának felújítását hiúsítják meg.

Siralmas látványt nyújt a tér
(Fotó: Keresztesi Balázs)

– A beruházás tervezésekor, 2012-ben egyeztettünk a kereskedőkkel, a legtöbben együttműködőek voltak, és osztották a véleményt, hogy a végállomást fel kell újítani – mondta a lapnak dr. György István kormánymegbízott, aki még főpolgármester-helyettesként akkori kollégájával, Dódity Gabriella jelenlegi kispesti fejlesztéspolitikai tanácsnokkal kezdeményezte a terület megújítását. – Azoknak, akik igényelték, új helyiséget is segítettünk keresni. Még akkor meghatároztuk, hogyan kezeljük azokat, akik a közterület-használati engedélyük lejárta után esetleg nem hagyják el a területet. Megállapodtunk abban, hogy a Fővárosi Önkormányzatnak a terület tulajdonosaként fel kell lépnie az engedély, így jogalap nélkül ott tartózkodókkal szemben. Hatósági tanú vagy közjegyző jelenlétében el kell bontani a pavilonokat, hiszen csak így biztosíthatjuk a beruházás befejezését, amelynek nagysága és az ahhoz fűződő jelentős közérdek megítélésem szerint magasabb rendű.


Mint mondta, ha még mindig főpolgármester-helyettes lenne, így zárná rövidre a Határ úti káosz kérdését, de ő már negyedik éve nem döntéshozója a Fővárosi Önkormányzatnak.

Mint írják, az engedély nélküli közterület-használat egyértelműen jogellenes magatartás, a közterület-használati engedélyt egyébként a bíróság sem pótolhatja, ha a tulajdonosnak nincs szándékában ilyet kiadni. Ennek hiányában pedig nincs olyan jogi eljárás, amely a jogellenes közterület-használatot jogszerűvé tenné. Dr. György István jogi állásfoglalását Budapest kormánymegbízottjaként a BKK részére is elküldte, ám jelen pozíciójában ennél tovább nem terjed a jogköre, még akkor sem, ha szerinte is szégyenteljes és elfogadhatatlan, ami a Határ úton évek óta tapasztalható.

Van olyan pavilon, amelyik még árusít
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Címkék

Kapcsolódó Cikkek