EUR: 321,15 Ft
CHF: 284,72 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Sport

Márton Anita a magyar atlétika első világbajnoka!

Márton Anita a magyar atlétika első világbajnoki címét szerezte meg pénteken azzal, hogy országos csúccsal megnyerte a női súlylökést a birminghami fedettpályás vb-n.

A békéscsabai színekben versenyző sportoló a harmadik sorozatban 19,48 méteres magyar rekorddal vette át a vezetést, de a hatodik kísérletére még ennél is nagyobbat, 19,62-t dobott, amivel 29 centit javított eddigi legjobbján.


A riói olimpián harmadik, a tavalyi, londoni szabadtéri vb-n második helyezett, kétszeres fedett Eb-győztes Márton a magyar atlétika ötödik érmét nyerte fedett vb-n, előzőleg egy ezüst és három bronz volt a mérleg.

Orbán Viktor is gratulált:

Magyarország eddig öt érmet nyert a fedettpályás atlétikai világbajnokságokon: egy-egy aranyat és ezüstöt, illetve három bronzot.

Az 1987-es első, indianapolisi fedett vb-n Forgács Judit (400 m), majd 1999-ben Maebasiban Szabó Zsuzsa (rúdugrás) és Czingler Zsolt (hármasugrás) a harmadik helyen végzett. Czingler csak utólag vehette át a bronzérmet, miután az eredetileg harmadik bolgár Dimitrovot doppingolás miatt kizárták.

A 2016-os portlandi vb-n a súlylökő Márton Anita 19,33 méteres országos csúccsal lett második, pénteken pedig Birminghamben 19,62-es magyar rekorddal győzött.

A fedettpályás vb-k elődjének számító párizsi világjátékokon 1985-ben Siska Xénia (60 gát) győzött, Pálóczi Gyula (távolugrás) pedig második lett.

Kapcsolódó Cikkek