2018. november 18., vasárnap
Jenő

Egyéb Békéscsaba

Márton Anita történelmet írt!

Márton Anita a világ idei legjobb eredményével, 19,62 méterrel világbajnoki címet nyert súlylökésben a birminghami fedett pályás atlétika világbajnokságon – ezzel ő lett a magyar atlétikai sport első világbajnoka.

Anita a Békéscsabai Atlétikai Club versenyzőjeként, világranglista-másodikként érkezett edzőjével, Eperjesi Lászlóval az atlétikai világbajnokságra, Birminghambe, ráadásul egy nappal korábban, mint a magyar csapat többi tagja, hogy a versenye előtt még kint is edzhessen egyet. Már a verseny előtt egyértelműen az éremesélyesek közé tartozott, hiszen évek óta a nemzetközi elit tagja, megnyerte a legutóbbi két fedett pályás Európa-bajnokságot, az olimpián 2016-ban Rio de Janeiróban bronzérmes, ugyanabban az évben a portlandi világbajnokságon pedig második lett, éppen csak egy kicsivel elmaradva egyéni csúcsától.


A sportoló most is tisztában volt azzal, hogy a végső eredmény centimétereken múlik majd. Két legnagyobb riválisa, a kínai Kung Li-csiao és a jamaicai Danniel Thomas-Dodd szintén részt vett a megmérettetésen. Márton Anita elsőre 18,29 métert dobott, másodszorra csak egy centivel tudta ezt meghaladni. Mivel a kezdő eredményei rendszerint rosszabbak, várható volt tőle a javítás. A harmadik körben 19,48-at dobott, amivel átvette az első helyet, és már biztosan megnyerte a viadalt, de a saját csúcsát is megdöntötte. A negyedik dobásra tehát győztesként állt oda, ezért is volt még csodálatosabb a 19,62-es eredmény.

– Egyelőre magam sem tudom megmondani, hogy ezt hogy sikerült összehozni. Amikor bementem a körbe, remegtek a lábaim, mert akkor már tudtam, hogy én vagyok a világbajnok, mégis próbáltam még nagyobbat lökni, mert tudtam, hogy jó formában érkeztem – nyilatkozta a helyszínen az M4 Sportnak. Még a verseny előtt két célt tűzött ki maga elé: érmet szerezni, és megjavítani az országos csúcsot. Ezeket pedig maradéktalanul teljesítette!


Anita számára a következő jelentős megmérettetés a nyári atlétikai Európa-bajnokság, amelyet augusztus 7. és 12. között rendeznek Berlinben. Emellett azon dolgozik majd, hogy végre elérhesse a 20 méteres álomhatárt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.