EUR: 316,44 Ft
CHF: 281,79 Ft
2019. március 25., hétfő
Irén, Írisz

Egyéb Sopron

Még vonzóbb lesz a régió

Óriási, közel hatvanmilliárd forintos fejlesztés előtt áll Sopron és a Fertő-táj mint kiemelt turisztikai térség. Mindezt azon a sajtótájékoztatón mondták el, amelyen dr. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója és Barcza Attila fejlesztési tanácsnok értékelte a magyar turizmus helyzetét.

A magyar turizmus helyzetéről és a Sopron–Fertő-táj fejlesztéseiről tartottak szakmai egyeztetést a közelmúltban. Dr. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója kifejtette, 2010 óta évről évre rekordokat dönt a turizmus. A szektorban jelenleg négyszázezren dolgoznak és az ágazat 10,5 százalékkal járul hozzá a nemzeti össztermékhez, a GDP-hez. Cél, hogy 2030-ra ez az érték 16 százalékra növekedjen. Ennek érdekében alkotta meg a kormány a nemzeti turizmusfejlesztési stratégiát, amelyhez 828 milliárd forintot rendelt és kialakította a kiemelt fejlesztési régiókat. Az öt közül az egyik a Sopron–Fertő térsége.


Barcza Attila óriási fejlesztésekről számolt be
Fotó: Griechisch Tamás

Barcza Attila, Sopron Megyei Jogú Város fejlesztési tanácsnoka a Fertő tavi, és a további, a Modern Városok Programban szereplő soproni beruházásokról számolt be. Ezek egy része már elkezdődött, más részük pedig tervezés alatt áll. Elhangzott, a Fertőn közel 23 milliárd forint értékben nemzetközileg is kiemelkedő turisztikai, sport- és szabadidős fejlesztés valósul meg. Ennek legfontosabb elemei az új strand, medencék, sportkikötő, sétahajó kikötő, sportpályák, szálloda, kemping, sétaút és bemutatóközpont, parkoló, buszforduló építése. A tervezés már javában tart, és az engedélyezési eljárásokat követően a közeljövőben kezdődhet a kivitelezés.
Barcza Attila hozzátette, a régió turizmusának növekedéséhez jelentősen hozzájárul az M85-ös autóút megépítése, illetve a térségi utak rekonstrukciója. Szintén meghatározó a soproni belváros felújítása, az utak újraburkolása, a homlokzatok rekonstrukciója, a múzeumi negyed kialakítása, néhány jelentős palota és az Új utcai zsinagógák helyreállítása, felújítása, valamint a Lővérek Program részeként az új uszoda építése és a nemzeti konferencia-központ kialakítása.
A cél, hogy ne csupán egy-egy elszigetelt élménypont várja az érdeklődőket, hanem az egymással is kapcsolatban lévő élménypontok kivételes élményt biztosítsanak a turistáknak.

Komoly turisztikai beruházások
A Modern Városok Program részeként 23 milliárd forintból fejlesztik a Fertő tavi vízitelepet. Megújul Sopron belvárosa, 10 milliárd forintból az útfejlesztésen túl a homlokzatokat újítják fel, létrehoznak egy múzeumi negyedet, és a Lővérek Program fejlesztésére 16 milliárd forintot szánnak. A tervek szerint a fertődi és a nagycenki kastélyokat 6 milliárd forintból fejlesztik, és több kisebb beruházás valósul meg a Fertő-táj világörökségi településein.

Gyönyörű lesz a megújult Fertő tó és környéke

A turisták számának növekedése várható a fejlesztésektől
Fotó: Látványterv/SMJV

Nemzetközileg is kiemelkedőnek mondhatók azok a fejlesztések, amik a térségben valósulnak meg
Fotó: Látványterv/SMJV

Kapcsolódó Cikkek