2018. október 17., szerda
Hedvig

Egyéb Tatabánya

Megemlékezés Bánhidán

A Himnusz közös eléneklésével kezdődött az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulójának tiszteletére tartott városi ünnepség a Bánhidai Szoborparkban.

A megemlékezésen ünnepi beszédet mondott Bencsik János országgyűlési képviselő, valamint fellépett Tatabánya Város Fúvószenekara, a Tatabányai Árpád Gimnázium Énekkara és Diákszínpada.


– 1848 márciusában lángnyelvek csapkodtak a légben és a tűz pirosra festette az eget – fogalmazott ünnepi beszédében Bencsik János országgyűlési képviselő. – Lobogtak az akaratok, a megalázottság érzése eltűnt, mert a tűz és a magyar egy volt azon a napon. A keresztény nemzeti gondolat, a magyar szellemi fölény és a nemzetiségekkel való együttműködés nagy gondolata érvényesült.

Az ünnepség végén városunk és a megye vezetői, a megjelent országgyűlési képviselők, illetve a civil szervezetek képviselői helyzeték el az emlékezés koszorúit a szoborparkban található emlékműnél.

Kapcsolódó Cikkek

 • Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Felavatták az erdélyi származású Urmánczy Nándornak állított emlékművet a csepeli Daru-dombon.  A néhai országgyűlési képviselő társaival száz éve, 1918-ban alakította meg a Székely Nemzeti Tanácsot Erdély és Magyarország területi integritásának megőrzéséért, de a Védő Ligák Szövetségének alapítása is az ő nevéhez fűződik.

 • Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Az Országgyűlés kedden kivételes eljárásban határozott a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának kivezetéséről. A döntés nem érinti a már megkötött lakás-előtakarékossági szerződéseket, az állami támogatás a törvény hatályba lépését követően megkötött, illetve meghosszabbított szerződések esetében nem jár majd.

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.