EUR: 324,09 Ft
CHF: 282,92 Ft
2018. október 15., hétfő
Teréz

Egyéb Tapolca

Megtaláljuk és megnevezzük a felelősöket!

A kommunista diktatúra áldozataira emlékezett Ajka-Padragkúton a Fidesz, annál a kopjafánál, amelyet az utolsó politikai halálraítélt, Hamusics János ajkai bányász, robbantómester emlékére állítottak.

Hamusics János 11 évvel a forradalom után kezdett szervezkedni barátaival, hogy felélesszék az ellenállást. Egy szovjet fegyverszállító szerelvényt akartak kisiklatni. A robbantásban senki sem sérült meg, még a sínek és a szerelvény is csak minimálisan rongálódott meg, Hamusicsot és nyolc társát mégis életellenes vádakkal fogták perbe. Azt állították, hogy meg akarták mérgezni az ajkai kutak vizét és a vonatot akarták felrobbantani, hogy emberek haljanak meg. Hamusics Jánost halálra ítélték és 1967. február 17-én kivégezték a veszprémi várbörtön udvarán. Barátját, Balázs Sándort – aki jelen volt a megemlékezésen – 14 év börtönbüntetésre ítélték.


Fenyvesi Zoltán, a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltje arra emlékeztetett a rendezvényen, hogy azok, akik Hamusics János kivégzéséért, valamint családja és barátai meghurcolásáért felelősek, a mai napig közöttünk élnek. – Megígérem önöknek, hogy meg fogjuk találni és meg fogjuk nevezni a felelősöket, mert csak ezáltal történhet meg az áldozatok rehabilitációja és zárható le végleg egy korszak – mondta Fenyvesi Zoltán.

Kapcsolódó Cikkek

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.

 • Öt sérült a karambolban

  Öt sérült a karambolban

  Összeütközött két autó az M5-ös autópálya soroksári szakaszán múlt kedden, öt ember megsérült. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, egy időre az érintett útszakaszon egy sávra szűkült le a forgalom.

 • Oktassák az állatvédelmet!

  Oktassák az állatvédelmet!

  Állatvédelmi oktatás bevezetését javasolja a Fidelitas megyei szervezete az oktatási intézményeknek Tatabánya mellett, Tatán, Oroszlányban, Kisbéren, Komáromban és Esztergomban.