2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Egyéb Tapolca

Megtaláljuk és megnevezzük a felelősöket!

A kommunista diktatúra áldozataira emlékezett Ajka-Padragkúton a Fidesz, annál a kopjafánál, amelyet az utolsó politikai halálraítélt, Hamusics János ajkai bányász, robbantómester emlékére állítottak.

Hamusics János 11 évvel a forradalom után kezdett szervezkedni barátaival, hogy felélesszék az ellenállást. Egy szovjet fegyverszállító szerelvényt akartak kisiklatni. A robbantásban senki sem sérült meg, még a sínek és a szerelvény is csak minimálisan rongálódott meg, Hamusicsot és nyolc társát mégis életellenes vádakkal fogták perbe. Azt állították, hogy meg akarták mérgezni az ajkai kutak vizét és a vonatot akarták felrobbantani, hogy emberek haljanak meg. Hamusics Jánost halálra ítélték és 1967. február 17-én kivégezték a veszprémi várbörtön udvarán. Barátját, Balázs Sándort – aki jelen volt a megemlékezésen – 14 év börtönbüntetésre ítélték.


Fenyvesi Zoltán, a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltje arra emlékeztetett a rendezvényen, hogy azok, akik Hamusics János kivégzéséért, valamint családja és barátai meghurcolásáért felelősek, a mai napig közöttünk élnek. – Megígérem önöknek, hogy meg fogjuk találni és meg fogjuk nevezni a felelősöket, mert csak ezáltal történhet meg az áldozatok rehabilitációja és zárható le végleg egy korszak – mondta Fenyvesi Zoltán.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.