2018. november 19., hétfő
Erzsébet

Egyéb VIII.kerület

Megújul az Orczy-negyed

Kétmilliárd forintból megújul a józsefvárosi Orczy-negyed, a szociális városrehabilitáció támogatási szerződését március 7-én írta alá Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Kocsis Máté (Fidesz–KDNP) polgármester.

– A 2000-es évekig az ország lepusztult gettóként, reményvesztett helyként könyvelte el Józsefvárost, ám az elmúlt évtizedben komoly változások mentek végbe. Az 1956-os forradalom után a kommunista diktatúra nyilvánvaló politikai okokból elmulasztotta a városrész fejlesztését, szemet hunyt a bűnözés felett, lezüllesztette a társadalmat – fejtette ki Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere március 7-én azon az ünnepségen, amelyen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel az Orczy-negyed fejlesztéséről szóló kétmilliárd forintos összegű szerződést írta alá.


Kocsis Máté és Varga Mihály az aláírási ceremónián
(Fotó: Keresztesi Balázs)

A városvezető emlékeztetett, az azóta eltelt időszakban eddig két ütemben megújult a Palotanegyed, a Corvin sétányon világszínvonalú ingatlanfejlesztés valósult meg, teljes körűen megújult a Magdolna-negyed. A további feladatok között említette a józsefvárosi pályaudvar területének rendezését és a Blaha Lujza tér idén kezdődő rekonstrukcióját. Utóbbi együtt jár a Corvin áruház homlokzatának megújításával, amelyet – bár korábban gyönyörű volt – a kommunista diktatúra ideje alatt fémlemezzel befedtek.

Az Orczy-negyed, ahogy Kocsis Máté fogalmazott, Budapest nagy gyűrűjén belül az utolsó városrész, amely nem méltó a fővároshoz, és megerősítésre szorul (Fotó: Keresztesi Balázs)

Az Orczy-negyed, ahogy Kocsis Máté fogalmazott, Budapest nagy gyűrűjén belül az utolsó városrész, amely nem méltó a fővároshoz és megerősítésre szorul. A terület – illeszkedve a Nemzeti Közszolgálati Egyetem beruházásaihoz – 2018 és 2021 között újul meg; a kerületi városmegújító munkát pedig 2024-ig szeretnék befejezni.


A társadalmi programoknak köszönhetően – amelyek a többi közt szakképzést, gazdaságélénkítő és felzárkóztató elemeket, bűnmegelőzést, drogprevenciót tartalmaznak – nemcsak küllemében újult meg Józsefváros, hanem az ott élők életminősége is javult – emelte ki Kocsis Máté.

Varga Mihály a beruházással kapcsolatban szintén azt hangoztatta: az nemcsak az épített környezetről szól, hanem munkahelyteremtésről, vállalkozásfejlesztésről, biztonságról is.
Mint mondta, az Orczy-negyed-beruházás jól illeszkedik abba a sorba, amelyet iskolák, óvodák, közterületek megújításával kezdett a kerület. A Magdolna-negyed 2005 és 2015 közötti rehabilitációs programja jó alap volt a folytatáshoz. A városfejlesztés elemei közé sorolta az önkormányzati lakóépületek megújítását, mintegy 300 lakás – üzemeltetési költségek csökkenésével járó – korszerűsítését, a műszakilag indokolt bontásokat és az úgynevezett zöld udvar programot.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.