2020. január 26., vasárnap
Paula, Vanda

Egyéb Nagykanizsa

Megújulás Kanizsán

Az utóbbi évek legnagyobb összegű költségvetését fogadta el a nagykanizsai közgyűlés. Idén a város 26,5 milliárd forintból gazdálkodhat, ami csaknem tízmilliárddal több, mint tavaly. A summa nagyobbik részét fejlesztésekre fordítják.

Dénes Sándor polgármester a büdzsét elemezve arról beszélt, hogy a rendelkezésre álló összeg 60 százalékából beruházásokat indítanak, a működtetési költségek aránya 40 százalék. A 26,5 milliárdos költségvetést a közgyűlés 11 igennel, egy nemmel és két tartózkodással fogadta el.


A tavalyi 17 milliárdhoz képest jelentős növekedés annak köszönhető, hogy számos fejlesztéshez már megérkezett a támogatás, vagy legalábbis döntés született róla. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretéből például Kanizsán bölcsőde- és óvodafelújítások indulnak, korszerűsítik például a Kossuth téri és a palini intézményt. Az egészségügyben is több fontos beruházásra készül az önkormányzat, hiszen megújul a fogászat és a Nagyrác utcai rendelő, a Csengery úton pedig új gyermekorvosi rendelő épül. Elkezdődik a Zöld város – zöld Nagykanizsa projekt is, amelynek köszönhetően újabb belvárosi tereket építenek át, valamint befejezik a Csótóig vezető kerékpárutat.

Az elmúlt napokban a hó volt az úr Kanizsán, a következő időszakban viszont a munkagépek veszik át a terepet, a város szinte minden pontján (Fotó: Gergely Szilárd)

A Modern Városok Programban (MVP) három beruházás munkakezdését tervezik, eddig ezek előkészítése volt a feladat, fogalmazott Dénes Sándor. Elindul a sport- és rendezvénycsarnok, valamint az akár olimpiai szintű versenyek megrendezésére is alkalmas uszoda építése, ezek mellett a ferences kolostor átalakítása is megkezdődik. Ott egy turisztikai és látogatóközpontot alakítanak ki, természetesen megőrizve az épület szakrális jellegét.


– Ezeken túl is számos fejlesztést tartalmaz a költségvetés – szögezte le a polgármester. – Egy kormánydöntés értelmében 1,9 milliárd forint áll rendelkezésre infrastrukturális beruházásra, amelynek keretében utak, járdák újulnak meg a városban. Hogy érzékeltessem, ez mekkora előrelépés: eddig évente 90 millió forintot tudtunk költeni ilyen célra saját forrásból.

Dénes Sándor közölte, Kanizsa 2018-ra 3,8 milliárd forintos adóbevételt tervez, s nem lesz adóemelés, mint ahogyan működési hitel felvételére sincs szükség, vagyis a büdzsé stabil, amit a független könyvvizsgálói jelentés is alátámaszt. A városvezető úgy fogalmazott, jut forrás az élet minden területére, így a város tisztaságára, az intézményekre, a közvilágításra, a tömegközlekedésre, a kultúrára és a sportra, emellett ösztöndíjakat is finanszíroz Nagykanizsa, hogy a tehetséges, de szerényebb körülmények között élő fiatalok továbbtanulhassanak, diplomát szerezhessenek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Erre készüljön a hétvégén!

  Erre készüljön a hétvégén!

  Pénteken a reggeli pára- és ködfoltok feloszlását követően szinte mindenhol számíthatunk hosszabb-rövidebb napos időszakokra, de az Északi-középhegység térségében tartósabban párás maradhat az idő.

 • Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Hódmezővásárhely – Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanár és Berei Erzsébet zongora-művésztanár kapta megosztva idén a hódmezővásárhelyi önkormányzat alapította Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat.

 • Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  A Fidesz meg fogja vizsgálni, hogy Janiczak Dávidnak, a Jobbik ózdi polgármesterének a “privát szórakozásai” mennyi pénzébe kerülnek a helyieknek – közölte Zsigmond Barna Pál, a kormánypárt országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatón.