EUR: 314,27 Ft
CHF: 276,47 Ft
2019. március 18., hétfő
Sándor, Ede

Egyéb Debrecen

Megújulnak a város óvodái

Az Új Főnix Terv – gondoskodó város fejlesztései rendben haladnak – mondta Papp László polgármester. Tavaly kezdődött el az óvodák felújítása a városban, a Liget óvoda két telephelyén a Bartók Béla úti és a Babits utcai óvoda fejlesztését már befejezték, most a nagyerdei intézmény van soron.

Ezt az óvodát teljeskörűen felújítják, mintegy 361 millió forintból jut energetikai korszerűsítésre is, aminek köszönhetően a rezsiköltségek egyharmadát meg lehet takarítani. Az épület hőszigetelést kap, és napelemeket is felszerelnek rá. Papp László fontos fejlesztésnek nevezte, hogy 70 négyzetméteresre növelik a tornaszobát, és közösségi teret alakítanak ki. A munka várhatóan májusig tart, így még a mostani oktatási év utolsó néhány hetére befejezik a korszerűsítést.


Májusra elkészül a nagyerdei óvoda és újra belakhatják az épületet a gyerekek és a pedagógusok

 

Míg másutt fogy a népesség, Debrecenben és agglomerációjában nő, erre fel kell készülni. Kósa Lajos miniszter örömtelinek nevezte, hogy új óvodára is szükség van a városban, hiszen ez mutatja, hogy a fiatal családok szívesen vállalnak gyermekeket, mutatja a kormányzati törekvés sikerét, hogy megállítsuk Magyarország népességének csökkenését. A politikus hozzátette, Debrecenben is vannak hátrányos helyzetű családok, nekik akar segíteni a kormány és az önkormányzat, nem pedig az illegális bevándorlóknak. Kósa Lajos felhívta a figyelmet, hogy Ausztriában már több a migráns hátterű gyerek az óvodákban, mint az osztrák, ami komoly aggodalomra ad okot. A jelenlegi kormány minden erejével azon dolgozik, hogy Magyarországon ez ne fordulhasson elő  – mondta.

Papp László polgármester személyesen ellenőrizte a munkálatokat

Papp László hozzátette, hogy a következő az Ősz utcai bölcsőde lesz. A tizenöt óvodából öt esetében a nagyerdei intézményhez hasonlóan teljes körű felújítást hajtanak végre, míg tízben energetikai korszerűsítést végeznek. Az Új Főnix Tervben még 2,7 milliárd forintot költenek a debreceni óvodák felújítására, illetve átalakítására.


Széles Diána alpolgármester is ott volt a helyszíni bejáráson

Kósa Lajos miniszter hangsúlyozta, 300 ezernél több gyerek kap ingyenebédet és tankönyveket, a kormány 78 milliárd forintot fordít az ingyenes étkeztetésre, ami sokszorosa annak, amennyit a szocialista kormány költött erre a célra. Hangsúlyozta, a kötelező beiskolázási idő ma a hároméves életkor, ami a nehéz helyzetű családok terhein könnyít, mert időben kapnak segítséget a felzárkóztatásban.  Kósa Lajos szerint nagyobb terhelést kap az óvodai rendszer, de komoly prioritás is jut a kapacitások növelésére. Debrecen ezért tervezte be az intézmények felújítását az Új Főnix Terv fejlesztési programjába. A miniszter azt is elmondta, hogy erősíteni kell az óvodapedagógusok képzését, és a jelenleginél nagyobb számú szakemberre van szükség, hiszen ezekből Debrecenben is hiány van.

2018-ban további öt óvodát fejlesztenek 1,273 milliárd forintból. Többek között a Boldogfalva Óvoda pallagi telephelyét, az Alsójózsai Kerekerdő Óvodát, a Mosolykert Óvodát újítják fel. A Gönczy Pál Utcai Óvodát tornaszobával bővítik, emellett új óvodát építenek a Tócóvölgyben. Tíz óvoda energetikai felújítását is elvégzik 1,19 milliárd forintból: Boldogfalva Óvoda székhelye, Görgey Utcai Óvoda, Debreceni Arany János Óvoda, Sinay Miklós Utcai Óvoda, Mosolykert Óvoda kismacsi telephelye, Karácsony György Utcai Óvoda, Szivárvány Óvoda, Közép Utcai Óvoda, Lehel Utcai Óvoda. A legnagyobb volumenű fejlesztés a Jerikó utca 17. szám alatti, egy óvodának, egy szakközépiskolának, egy közösségi háznak, egy könyvtárnak és egy kollégiumnak is helyet adó épületegyüttest érinti, amelyre összesen 1,4 milliárd forintot költenek. Debrecenben 33 óvoda működik önkormányzati fenntartásban, ahol 263 csoportban 6200 óvodáskorú gyermeket nevelnek. Az Új Főnix Tervben az önkormányzati óvodák felét korszerűsítik, és egy újat is építenek a Tócóvölgyben.

Kapcsolódó Cikkek

 • Európai szaktekintélyek körében

  Európai szaktekintélyek körében

  Prof. Dr. Szécsi Gábor tanszékvezető egyetemi tanárt, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának dékánját március 2-án Salzburgban beiktatták az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia (EASA) tagjai közé.

 • Nem kell rongálni a Mecseket!

  Nem kell rongálni a Mecseket!

  Több százezres kárt tettek a Mecsekben azok a kirándulók, akik az erdei műtárgyakat dobták tűzre, ha épp szalonnázni volt kedvük. Ezt elégelték meg a Biokom emberei és álltak elő egy remek ötlettel.

 • A győzelem lesz a cél a First Fielden

  A győzelem lesz a cél a First Fielden

  Amerikában nem is olyan nagyon régen, a Super Bowl-lal befejeződött az ott oly nagyon népszerű amerikai futball bajnoksága, míg Magyarországon e honban rövidesen elkezdődik a verseny.