EUR: 317,77 Ft
CHF: 281,26 Ft
2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Belföld

Megvásároltatná az Ikarus-gyártelepet az önkormányzat, nehogy migránsok kerüljenek oda

Állami vagy önkormányzati tulajdonba kell kerülnie a XVI. kerületi Ikarus-gyártelepnek, nehogy ott “migránstámogató irodát, esetleg migráns-szálláshelyet létesítsenek” – mondta kedden, a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján Kovács Péter, a kerület polgármestere.

Közölte, a lakosság zöme egyetért a képviselők döntő hányadával abban, hogy nem szeretnék, ha ilyen szervezet vagy szállás kerülne ide, ezért szerdán javasolja a képviselő-testületnek, hogy Szatmáry Kristóf (Fidesz), a kerület parlamenti képviselője bevonásával kérjék fel a kormányt, a felszámolás alatt álló gazdájától a terület kerüljön közösségi tulajdonba.


Ezzel, mint mondta, felgyorsítanék a tulajdonosváltást, ami előbb-utóbb úgyis bekövetkezik, biztosítva, hogy “még véletlenül se lehessen, hogy ide migránsokat telepítenek be”.

Szatmáry Kristóf a sajtótájékoztatón arról beszélt: két éve, sok bizonytalanság mellett húzódó ügyről van szó, amelyben aggasztónak tartják, hogy a terület tulajdonosai egy hónapja nem válaszolnak a polgármester levelére, amiben arra kéri őket: reagáljanak a sajtóhírekre, amelyek szerint értékesítenék vagy bérbe adnák a területet olyan szervezeteknek, amelyek “részben köthetők a Soros által támogatott civil szervezetekhez”.


Ennek eredményeként, mondta, “vagy ilyen civil szervezeti irodát, vagy a későbbiekben bármilyen migránsközpontot hoznának létre”. Hozzátette, az aggályaikat erősíti, hogy a migránsközpontokat a nyugat-európai gyakorlat alapján az Ikaruséhoz hasonló “lerobbant ipari területeken” hoznak létre.

Meggyőződésünk az, hogy állami segédlettel meg tudjuk vásárolni a cég felhalmozott tartozásait, ezzel beleszólást kapunk a cég területének sorsába – mondta Szatmáry Kristóf, legjobb eshetőségnek azt nevezve, ha állami segédlettel akár az állam, akár az önkormányzat kezébe kerülhetne a terület.

Kérdésre válaszolva a képviselő arról beszélt: a migránsközpont ügye “nem kérdés”, ha az elkövetkező két évtizedben a Fidesz kormányozza az országot. “Mi ezt a kérdést szeretnénk egyszer s mindenkorra lezárni”, ennek az eszköze volna a tulajdonosváltás – jelezte.

A sajtótájékoztató végén Vajda Zoltán Tamás, az Együtt elnökségi tagja és kerületi képviselője próbált szóhoz jutni. Ezzel vitába keveredett a helyi civil szervezetek – zömmel idős – képviselőivel, akik próbálták őt ebben megakadályozni.

Kapcsolódó Cikkek